Hlavní obsah

Ozbrojený muž pronikl do areálu hradu Windsor, kde pobývá britská královna Alžběta II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Devatenáctiletý ozbrojený muž ze Southamptonu pronikl na pozemky hradu Windsor, kde pobývá britská královna Alžběta II. Policie muže, který na pozemek vnikl kolem 8:30 ráno (9:30 SEČ), krátce poté zatkla.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Windsor

Článek

Incident se stal kolem 8:30 místního času (9:30 SEČ) a nezdá se, že by narušil jakékoli plány královské rodiny. Charles, Camilla a další členové rodiny byli dopoledne zachyceni fotografy při příjezdu do kaple sv. Jiří v hradním komplexu, uvedla agentura Reuters.

Policie uvedla, že muž nevstoupil do žádné budovy a členové královské rodiny byli o incidentu informováni.

Neodolatelný rošťák. Alžběta II. ve vánočním poselství vzdala poctu zesnulému choti

Evropa

„Probíhá vyšetřování, spolupracujeme s kolegy z metropolitní policie. Domníváme se, že nedošlo k ohrožení širší veřejnosti,” uvedla inspektorka Rebecca Mearsová.

Muž zůstává ve vazbě. Zatčen byl pro vniknutí na chráněný pozemek a držení útočné zbraně. Bezpečnostní protokoly byly spuštěny chvíli poté, co na pozemky vnikl. Pětadevadesátiletá Alžběta II., která na Windsoru strávila většinu covidové pandemie, zůstává na hradě kvůli pandemii i přes zimní svátky, ačkoli obvykle v tuto dobu pobývá na svém východoanglickém sídle Sandringham. Vánoce na Windsoru slaví společně se synem Charlesem, jeho ženou Camillou a dalšími blízkými příbuznými.

Bezpečnostní incidenty u britských královských rezidencí nejsou časté. Nejvážnější z doby panování současné královny se stal v roce 1982, kdy vetřelec vyšplhal po zdi Buckinghamského paláce a dostal se až do místnosti, kde ležela Alžběta II. v posteli. V roce 2016 se muž, který byl už dříve odsouzen za vraždu, přiznal k tomu, že neoprávněně vnikl do ochranné zóny kolem Buckinghamského paláce a ptal se, zda je královna doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám