Hlavní obsah

Není týden, který by v ČR nezdobil politik či lobbista v cele, komentují na Slovensku

Právo, Novinky, aš, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Bratislava

Zadržení Marka Dalíka zaujalo i zahraniční tisk, který si všímá, že při boji proti korupci se do pasti dostávají lidé spojení s nejvyššími kruhy. Agentura Reuters upozornila na to, že Dalík byl blízkým spolupracovníkem bývalého premiéra Mirka Topolánka a že jde o další případ korupce u armádních zakázek.

Článek

Agentura též zmiňuje, že korupční skandály politiků stojí v centru pozornosti veřejnosti a že kvůli nim mnohé partaje ztrácí na popularitě.

Agentura také cituje vyjádření vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, že byla zadržena jedna osoba v případě nákupu obrněných transportérů Pandur a že tímto mužem je Dalík. Ten měl žádat o úplatek rakouskou firmu Steyer, stíhán ale má být pro podvod, protože nákup nemohl ovlivnit.

Reuters také zmiňuje, že v jedné z uniklých zpráv z amerického velvyslanectví v Praze, které zveřejnil server WikiLeaks, se už před rokem objevilo, že si představitel Steyru, který patří pod americký koncern General Dynamics, stěžoval, že Dalík vyžadoval úplatek.

Agentura také připomíná další případy vyšetřování sporných vojenských zakázek - že Vlasta Parkanová byla zproštěna imunity v případě nákupu letadel CASA a Martin Barták byl obviněn za požadování úplatků při nákupu nákladních automobilů pro armádu.

Zprávě se věnoval i burzovní list indexu Dow Jones.

V Česku se utrhla lavina obvinění známých osob, píše Sme.

Slovenský deník Sme píše v souvislosti s obviněním Marka Dalíka o lavině obvinění známých osob v Česku. „Není pomalu týden, který by nezdobil další vysoký politik, státní úředník či lobbista v policejní cele,“ konstatuje Sme.

Důvěrníka expremiéra Mirka Topolánka, lobbistu Marka Dalíka, označil slovenský deník za zatím poslední úlovek, který se podařil protikorupční jednotce a státní žalobkyni Lence Bradáčové. „Poměrně velká ryba, dá se říct. Dalík přitom nikdy nezastával žádnou státní funkci. Jeho angažmá v kauze pandurů, ve které je obviněn, ukazuje na důležitou roli takzvaných stínových hráčů (vyřizovačů) v "systému". Měl osobně žádat od představitele rakouské firmy úplatek, který bude zárukou, aby se premiér Topolánek postavil "příznivě" k předmětné zakázce,“ napsal deník Sme ve svém komentáři.

Za překvapivé označil deník Dalíkovo obvinění z podvodu, nikoliv z trestného činu korupce. „To znamená, že policie neumí dokázat propojení na Topolánka ve smyslu, že úplatek měl ovlivnit jeho rozhodování. S představou, že Dalík ´pouze´ využil své pozice důvěrníka, aby si nahrabal, se však těžko smiřuje. Už jen proto, že Pandury nejsou zdaleka jediná kauza, ve které se objevil,“ dodává Sme.

Podle deníku skýtá Česko v současnosti politicky bizarní obraz. „Jen před pár dny byl vyveden v poutech z úřadu náměstek ministra práce a sociálních věcí. I se šéfem nějakého odboru. Česko se začíná podobat Itálii z počátku devadesátých let, kdy se soudci "vzbouřili" a do vězení putovaly stovky politiků,“ konstatuje Sme.

Deník poukazuje na to, že zatímco po kauze Davida Ratha, který je sociální demokrat, vyvstala otázka, zda nejde o selektivní vybavování si účtů, dnes je jasné, že heslo "padni komu padni" v Praze skutečně vítězí.

Vláda je přitom nepopulární

„Ironickou grimasou politiky je, že Nečasova vláda, která policii a státní zastupitelství zbavila řetězů, je rekordně nepopulární. Přičemž enormní přemnožení korupčních kauz, které se nyní otevírají, spoluvytváří ´blbou náladu´, na kterou zřejmě zahyne,“ napsal slovenský deník.

V závěru si autor komentáře neodpustil kritiku do slovenských řad. „Při pohledu do českého zrcadla si pozornost zaslouží zajímavé dilema: buď na Slovensku neexistuje politická korupce a vůbec se nekrade, nebo totálně selhávají policie a prokuratura,“ píše v závěru Sme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám