Hlavní obsah

Německý popírač holokaustu chtěl v Maďarsku azyl. Skončil ve vazbě

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Městský soud v Budapešti ve středu rozhodl o umístění neonacisty Horsta Mahlera (81) do vydávací vazby. V Německu byl Mahler odsouzen k deseti letům vězení za popírání holokaustu. Odjel do Maďarska, kde žádá o politický azyl.

Foto: MTI

Horst Mahler u maďarského soudu

Článek

„Vydávací vazba byla soudem nařízena do 26. června,“ napsala agentura MTI.

O Mahlerově vydání do Německa zatím soud nerozhodl. Maďarské ministerstvo spravedlnosti nyní požádá německou stranu o dodání úplného textu evropského zatykače na Mahlera.

Mahler byl v Německu odsouzen za popírání holokaustu, tedy masového vyvražďování Židů za druhé světové války, a za podněcování k antisemitismu. Přede dvěma lety mu soud povolil opustit vězení kvůli vážné nemoci.

Mahler u soudu řekl, že po odpykání dvou třetin desetiletého trestu byl z vězení propuštěn: „Pak jsem napsal knihu, o které jsem přednášel v kruhu přátel. Video z této přednášky se dostalo na internet a soud na základě toho rozhodl, že si musím odsedět i zbytek trestu.“

Kvůli tomu Mahlerovi nařídili vrátit se na konci loňského roku do věznice. K výkonu trestu ale nenastoupil.

„Jsem proti svému vydání do Německa, protože se považuji za politického uprchlíka, a požádal jsem maďarského premiéra o politický azyl,“ dodal Němec. Maďarský soud v této souvislosti konstatoval, že Mahler jako občan členského státu Evropské unie nemůže v Maďarsku oficiálně požádat o politický azyl.

Foto: MTI

Horst Mahler

Mahler byl zadržen v pondělí ve městě Sopron na západě Maďarska. Německý list Mitteldeutsche Zeitung zveřejnil Mahlerův dopis, v němž tvrdí, že požádal „vůdce maďarského národa Viktora Orbána”, aby mu poskytl „azyl před politickým pronásledováním”. [celá zpráva]

Mahler patřil v roce 1970 k zakladatelům levičácké teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF), která vraždami a únosy politiků a podnikatelů usilovala o zhroucení státu. Později přešel do tábora krajní pravice. Opakovaně byl odsouzen i za propagaci nacismu a hanobení národa.

Reklama

Výběr článků

Načítám