Hlavní obsah

Německý neonacista žádá „maďarského vůdce” Orbána o azyl

– Budapešť
Právo, ČTK, ivi

Německý neonacista Horst Mahler (81) se údajně snaží ukrýt v Maďarsku před trestem za popírání holokaustu. Agentura AP upozornila, že Mahler byl ve vlasti tento trestný čin odsouzen a v Maďarsku měl požádat o azyl. Maďarské zdroje tuto informaci zatím nepotvrdily.

Foto: Profimedia.cz

Horst Mahler na snímku z roku 2009

Článek

Německý list Mitteldeutsche Zeitung zveřejnil dopis od Mahlera, v němž tvrdí, že požádal „vůdce maďarského národa Viktora Orbána”, aby mu poskytl „azyl před politickým pronásledováním”.

Mahler si odpykával desetiletý trest za popírání masového vyvražďování Židů za druhé světové války a za antisemitské podněcování. Popírání holokaustu je v Německu trestným činem. Před dvěma lety mu soud povolil vězení opustit kvůli vážné nemoci. Měl nařízeno vrátit se do věznice ke konci loňského roku, což ale neučinil.

V pondělí ho ve městě Sopron zadržela maďarská policie.

Mahler patřil v roce 1970 k zakladatelům levičácké teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF), která vraždami a únosy politiků a podnikatelů usilovala o zhroucení státu. Později přešel do tábora krajní pravice. Opakovaně byl odsouzen i za propagaci nacismu a hanobení národa.

Reklama

Výběr článků

Načítám