Hlavní obsah

Německý kardinál nabídl papeži rezignaci na post arcibiskupa kvůli zneužívání dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Nejvýše postavený představitel katolické církve v Německu – kardinál Reinhard Marx – nabídl papeži Františkovi v dopise rezignaci na funkci mnichovského arcibiskupa. Uvedl, že se chce podílet na odpovědnosti za sexuální zneužívání dětí představiteli církve, která se podle něj ocitla ve slepé uličce. V pátek o tom informoval server Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Německý kardinál Reinhard Marx

Článek

„V zásadě je to pro mě o převzetí části odpovědnosti za katastrofální sexuální zneužívání členy katolické církve v uplynulých desetiletích,“ napsal kardinál hlavě katolické církve.

K rozhodnutí nabídnout rezignaci Marxe údajně přiměly závěry vyšetřování, podle nichž k sexuálnímu zneužívání dětí katolickými kněžími v minulosti nevedla jen osobní selhání, ale pochybení církve jako instituce, která – jak ukázalo vyšetřování – pachatele často kryla a zneužívání se snažila ututlat.

Německý otčím zneužíval a týral dvouletého chlapce, dítě zemřelo. Brutalita zaskočila i vyšetřovatele

Evropa

„Rád bych to ujasnil. Jsem připraven přijmout osobní odpovědnost nejenom za své osobní chyby, ale i za chyby církve jakožto instituce, kterou jsem celá desetiletí pomáhal utvářet,“ napsal dále kardinál.

Pochybení církve jako instituce

Marx v dopise dále vysvětluje, že na základě nedávné diskuze dospěl k závěru, že „někteří představitelé církve nechtějí tuto část spoluodpovědnosti, a tedy ani spoluviny, přiznat a přijmout. A stavějí se navíc proti jakýmkoliv reformám a obnovení dialogu souvisejícího s krizí vyvolanou skandálem kolem sexuálního zneužívání,“ píše dále 67letý klerik.

Němci vyšetřují 3677 případů zneužívaní dětí kněžími

Zahraniční

Dopis je datován 21. května. Mnichovské arcibiskupství jej ale zveřejnilo až tento pátek. Podle informací Deutsche Welle německý kardinál rezignaci zvažoval dlouhodobě a v posledních měsících o tom opakovaně mluvil. Nyní bude na papeži, jestli rezignaci přijme.

Průšvihy německé církve

Katolická církev nejen v Německu v posledních letech čelila řadě sexuálních skandálů. Ukázalo se, že v mnoha případech tutlala a kryla zneužívání dětí kněžími. V roce 2018 ze zprávy iniciované samotnou katolickou církví v Německu vyplynulo, že duchovní v zemi v letech 1946 až 2014 zneužili nejméně 3677 lidí. Více než polovině obětí bylo do 13 let a téměř třetina z nich byli ministranti.

Obětí zneužívání v proslulém chlapeckém sboru v Řezně je víc, než se myslelo

Evropa

Letos jiná zpráva o sexuálním obtěžování vynesla na světlo mnoho podobných případů v arcidiecézi se sídlem v Kolíně nad Rýnem. Hamburský arcibiskup, který dříve v Kolíně nad Rýnem působil, papeži rovněž nabídl rezignaci a byl mu povolen „oddechový čas”.

Reklama

Výběr článků

Načítám