Hlavní obsah

Německý exkancléř Schröder žaluje parlament. Chce zpět peníze na kancelář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder podal žalobu na parlament, chce tak získat zpět peníze na provoz své kanceláře. Přišel o ně v květnu kvůli svému kontroverznímu postoji k ruské invazi na Ukrajinu a blízkým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské energetické společnosti.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder chce zpět státní peníze na provoz své kanceláře. A žaluje kvůli tomu parlament.

Článek

O peníze na provoz své kanceláře, na které měl podle německých zákonů jako bývalý spolkový kancléř nárok, přišel Schröder v květnu, kdy o tom rozhodl rozpočtový výbor Spolkového sněmu.

Jen za loňský rok na fungování své kanceláře čerpal exkancléř 407 000 eur (přes deset milionů korun). Jeho kancelář ale zůstala opuštěná poté, co krátce po ruské invazi na Ukrajinu podali její zaměstnanci výpověď.

Schröder zůstává, SPD ho nevyhodila

Evropa

Výbor původně jednal ještě o přísnější variantě, jak Schrödera „potrestat” za jeho proruské postoje. Opoziční CDU/CSU mu chtěla sebrat veškeré výhody kromě ochranky. Vládní sociální demokraté stávajícího kancléře Olafa Scholze spolu se Zelenými a FDP ale zvolili nakonec mírnější formu a Schröderovi sebrali jen peníze na kancelář.

Sociální demokracie SPD nedávno jednala také o vyloučení Schrödera ze strany. To, nebo alespoň pozastavení členství či vyslovení důtky, požadovalo 17 regionálních buněk strany z celého Německa. Exkancléř podle nich svým jednáním a chováním stranu vážně poškodil.

Rozhodčí komise strany ale nakonec v pondělí oznámila, že Schröder svým působením v ruských státních koncernech stranické předpisy neporušil, a ve straně proto smí zůstat.

Schröder po setkání s Putinem: Rusové jsou svolní k příměří, nebojme se ústupků

Evropa

Po svém odchodu z čela kancléřství v roce 2005 Schröder působil mj. ve společnostech Nord Stream a Nord Stream 2 a také v koncernu Rosněfť. Z její dozorčí rady odstoupil až koncem května po vlně kritiky.

Schröder také před několika dny vzbudil nevoli svou cestou do Moskvy. Původně tvrdil, že je na dovolené. Setkal se ale s prezidentem Vladimirem Putinem a po návratu prohlásil, že Rusové jsou svolní k příměří a že by se Západ neměl bát agresivnímu režimu nabídnout ústupky. Navrhoval také zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, který Scholz zastavil krátce po ruské invazi koncem února.

Reklama

Výběr článků

Načítám