Hlavní obsah

Schröder zůstává, SPD ho nevyhodila

Bývalý německý kancléř Ger­hard Schröder se svou prací pro ruské energetické firmy nijak neprovinil proti stanovám své sociálně demokratické strany (SPD). Není tedy důvod jej vylučovat nebo mu udělovat stranickou důtku. Tak rozhodla rozhodčí komise hannoverské organizace SPD, kde je Schröder jako člen registrován.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Článek

Komise posuzovala návrh 17 regionálních buněk strany z celého Německa, aby SPD exkancléře vyloučila nebo mu pozastavila členství či mu vyslovila důtku. Iniciátoři kárného řízení argumentovali, že Schröder svým jednáním stranu vážně poškodil. Schröder podle nich dostatečně neodsoudil ruskou agresi proti Ukrajině a zpočátku se odmítal vzdát členství v dozorčích radách ruských státních energetických podniků. Bývalý kancléř je navíc považován za osobního přítele šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Případem Schrödera se tříčlenná rozhodčí komise zabývala v červenci s vyloučením médií s tím, že rozhodnutí bude zveřejněno 8. srpna. Schröder sám na řízení nepřišel a neposlal ani svého zástupce.

Schröder po setkání s Putinem: Rusové jsou svolní k příměří, nebojme se ústupků

Evropa

Proti v pondělí zveřejněnému verdiktu je možné se do dvou týdnů odvolat k vyšší stranické instanci. Není tedy ještě jasné, zda tím skončí snaha části sociální demokracie zbavit Schrödera členství ve straně. Německá média ale upozorňují, že na cestě k případnému vyloučení stojí řada právních překážek.

K nejostřejším kritikům bývalého kancléře patří spolupředsedkyně strany Saskia Eskenová, která už před několika měsíci hovořila o možnosti jeho vyloučení. „Gerhard Schröder se nechová jako bývalý kancléř, ale jako obchodník. Vším, co dělá a říká, jedná ve vlastním zájmu a zájmu svých obchodních partnerů,“ prohlásila nedávno Eskenová v rozhovoru pro média skupiny Funke.

Dovolená v Moskvě a setkání s Putinem

Schröder před několika dny vzbudil pozornost, když odcestoval do Moskvy, přičemž tvrdil, že jede na dovolenou. Setkal se ale s Putinem a po návratu do Německa prohlásil, že ruská invaze na Ukrajinu byla chybou a že se přátelství s šéfem Kremlu nevzdá.

Schröder také označil za „dobrou zprávu“, že Rusko si přeje řešení na základě jednání. Současně navrhoval zprovoznění dokončeného plynovodu Nord Stream 2, což by podle něj bylo nejjednodušší řešení hrozícího nedostatku plynu. Od spuštění produktovodu Německo upustilo právě kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Zelenskyj nepřímo zkritizoval Schrödera a chce jednat s Čínou

Evropa

Schröder byl spolkovým kancléřem v letech 1998 až 2005. Poté působil mj. ve společnostech Nord Stream a Nord Stream 2, v koncernu Rosněfť a ucházel se i o členství v dozorčí radě plynárenského koncernu Gazprom.

Reklama

Výběr článků

Načítám