Hlavní obsah

Německou ultrapravici podezřívají ze spojení s Ku-Klux-Klanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dva policisté na jihozápadě Německa byli členy lokální odnože americké rasistické organizace Ku-Klux-Klan. Jedná se přitom o kolegy mladé policistky, zavražděné v dubnu 2007 příslušníky neonacistické skupiny Národně socialistické podzemí (NSU). Ti v letech 2000 až 2007 zabili v Německu nejméně deset lidí. Tisk spekuluje o možném napojení německého Ku-Klux-Klanu na neonacistické vrahy.

Foto: Profimedia.cz

Vraždící němečtí neonacisté Uwe Böhnhardt (vlevo) a Uwe Mundlos

Článek

Příslušnost obou policistů k německé odbočce podzemního militantního spolku, jehož kořeny zasahají až do 19. století, potvrdilo ministerstvo vnitra spolkové země Bádenska-Württemberska. Oba muži jsou podle něj stále ve službě.

Před pěti lety byli kolegy 22leté Michele Kiesewetterové, zastřelené v Heilbronnu v policejním autě ranou do hlavy. Její služební zbraň se našla loni v obytném automobilu, v němž si vzali život členové NSU Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, aby unikli zatčení.

Na možnou spojitost mezi vraždou mladé policistky a německým Ku-Klux-Klanem upozornil deník Bild, podle něhož jeden z policistů byl přímým nadřízeným Kiesewetterové a mohl neonacistům dodávat informace. Pachatelé totiž přesně věděli, kde si policistka dělá polední přestávku a že se neplánovaně vrátila dřív do služby z dovolené.

Znali se z vesnice

Už dříve se ukázalo, že vražda Kiesewetterové nejspíš nebyla náhodná. Policistka pocházela z durynské obce Oberweissbach, kde Böhnhardt opakovaně pobýval a podporovatelé NSU tam provozovali hostinec, o jehož pronájem neúspěšně usiloval člen rodiny Kiesewetterů.

Ministerstvo vnitra Bádenska-Württemberska potenciální napojení německého Ku-Klux-Klanu na NSU nekomentovalo. Spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe reagovalo prohlášením, že v tomto případě nesleduje žádnou novou stopu, která by vedla k rasistické organizaci, jejíž členové nosí bílé kápě na hlavě. Vraždu policistky prý nadále připisuje výhradně NSU.

Neonacistickou skupinu, označovanou podle místa úkrytu také jako buňka ze Zwickau, tvořili Mundlos, Böhnhardt a Beatte Zschäpeová. Kromě Kiesewetterové zavraždili nejméně devět drobných živnostníků přistěhovaleckého původu a na svědomí mají i dva bombové útoky v tureckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004 s více než dvěma desítkami zraněných a minimálně 14 přepadení bank. K činům se přihlásili ve videonahrávce, kterou objevili vyšetřovatelé loni na podzim po rozkrytí skupiny. Z neonacistického tria je naživu pouze Zschäpeová, která čeká ve vazbě na soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám