Hlavní obsah

Německo pod dešťovou poklicí. Lijáky jen tak neustanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lijáky, které způsobily tragické záplavy v Severním Porýní-Vestfálsku a Porýní Falci, neopustí Německo ani v nadcházejících dnech. Meteorologové varují, že v zemi hrozí trvalé a plošné srážky. Vzhledem k předchozím vydatným dešťům a vysoké nasáklosti půdy se rozvodní velké toky, píše server týdeníku Focus. Déšť by měl ustávat až v neděli.

Foto: AP

Letecké záběry po bouřkách v Německu

Článek

V západním Německu, zejména ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc, ve středu napršelo obrovské množství srážek. Během 24 hodin bylo hlášeno více než 150 litrů na metr čtvereční. To je dvojnásobek obvyklých měsíčních srážek pro Severní Porýní-Vestfálsko nebo Porýní-Falc.

„Na západě Německa je ale v tuto chvíli výšková tlaková níže o síle 500 hektopascalů. Ta se tam drží a bude jen velmi zvolna postupovat nad Alpy. Právě ona bude mít na svědomí další vydatné deště, které by měly ustávat až v neděli,“ uvedla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Počet obětí bouří v Německu prudce roste. Mrtvých jsou desítky

Evropa

Meteorologové proto varují před rozvodněním Mosely a jejího přítoku, řeky Sauer, dále řek Prüm, Nims, Kyll a Our. Problémy by mohly být i na přítocích Rýna, a to na řekách Ahr a Nette, které hlásí už nyní 50letou vodu.

V Severním Porýní-Vestfálsku by mohly postihnout velké povodně přítoky Rýna, a to řeku Erft und Rúr.

Tlaková níže by měla postupovat směrem na Alpy a přes ně dál do Itálie. Rozvodnění toků proto hrozí i spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Počasí bude nestabilní. Jet stream se rozvlnil

Počasí

Situace na středním Rýnu vzbuzuje obavy

Obavy vzbuzuje situace na středním Rýnu, kde by hladina měla stoupat až do soboty, a meteorologové se obávají, že by se v této oblasti mohla potkat povodňová vlna z Francie i Německa.

„Tlaková níže by počasí v Česku měla ovlivnit jen okrajově, alespoň tak to zatím naznačují dosavadní modely. Vzhledem k tomu, že se ale dá jen velmi obtížně předpovědět postup této níže, není vyloučeno, že nás může ovlivnit více. Rozsáhlé záplavy jako v Německu by Česku hrozit neměly vzhledem k tomu, že napršelo do 75 mm. Není ale vyloučeno rozvodnění menších toků,“ uvedla Honsová. V Česku by mělo nejvíce pršet během sobotního rána a dopoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám