Hlavní obsah

Německo kvůli postupu Tálibánu pozastavuje deportace Afghánců

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo do konce října pozastaví deportace afghánských žadatelů o azyl. Reaguje tím na zhoršení konfliktu v Afghánistánu, řekl serveru dw.com spolkový ministr vnitra Horst Seehofer.

Foto: AP

Uprchlíci v německém Deggendorfu demonstrovali proti deportacím a bídným životním podmínkám

Článek

„Kvůli aktuálnímu vývoji bezpečnostní situace v Afghánistánu se spolkový ministr vnitra rozhodl prozatím pozastavit deportace do Afghánistánu,” napsal na Twitteru mluvčí ministerstva vnitra Steve Alter.

Německo se odhodlalo k podobnému kroku jako Nizozemsko, které deportace přerušilo na šest měsíců. Ještě ve středu ráno přitom Seehofer uvedl, že věří, že deportace žadatelů mohou pokračovat i přes fakt, že hnutí Tálibán pomalu přebírá části Afghánistánu pod svou kontrolu.

Mluvčí ministra vnitra Steve Alter serveru prozradil, že Německo mělo na seznamu plánovaných deportací téměř 30 tisíc Afghánců. Od roku 2016 jich deportovalo přibližně tisícovku. „Pobývají u nás lidé, kteří by měli Německo co nejdřív opustit,“ dodal.

Tálibán odřízl sever i západ Afghánistánu od Kábulu

Svět

Tálibán ve středu ovládl hlavní město afghánské provincie Baghlan Pol-e Chumrí, čímž odřízl sever i západ od metropole Kábulu. Hnutí už kontroluje devět hlavních měst provincií z 34.

Kvůli zhoršující se situaci v Afghánistánu už od deportací upustilo několik evropských států včetně Nizozemska či Finska. Němečtí zástupci ještě minulý měsíc tvrdili, že se k podobnému kroku nechystají.

Evropa se musí připravit na masivní příliv uprchlíků z Afghánistánu

Svět

„Situaci neustále vyhodnocujeme, ale trváme na tom, že ti, kteří v Německu pobývají nelegálně, by měli zemi co nejdříve opustit,“ řekl v polovině července mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert.

O přerušení deportací Afghánců zpět do jejich země požádal evropské státy sám Afghánistán už před čtyřmi měsíci. Jako důvod uvedl nejen nestabilní situaci způsobenou hnutím Tálibán, ale také zhoršující se epidemickou situací ohledně koronaviru či zhoršující se ekonomické podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám