Hlavní obsah

Německo, Francie a Itálie chtějí změnit unijní azylovou politiku

– Berlín/Řím

Francie, Německo a Itálie žádají změny v azylové politice Evropské unie. Na webových stránkách o tom informovalo italské ministerstvo zahraničí, podle kterého trojice těchto států už v tomto duchu podepsala společné prohlášení. Berlín pak spolu Paříží a Římem bude usilovat o spravedlivé přerozdělení běženců mezi ostatní státy EU, prohlásil podle webu listu Die Welt šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Foto: Reuters

Registrační centrum pro uprchlíky v německém Pasově

Článek

"Ministři zahraničí Itálie, Německa a Francie Paolo Gentiloni, Frank-Walter Steinmeier a Laurent Fabius podepsali dokument, ve kterém vyzývají k účinné evropské odpovědi na krizi," uvedlo v prohlášení italské ministerstvo zahraničí.

V textu ministři mimo jiné uvádějí, že současná azylová pravidla EU, která vznikla před čtvrt stoletím, vykazují vady a omezení, proto potřebují upravit tak, aby mohla reagovat na současné výzvy. Součástí textu je i výzva ke spravedlivému přerozdělení migrantů podle možností unijních zemí.

Řím rovněž oznámil, že dokument byl již odeslán vysoké představitelce EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federice Mogheriniové s žádostí, aby se věcí o víkendu na neformální schůzce zabývali unijní ministři zahraničí.

Větší solidarita

Steinmeier v souvislosti s uprchlickou krizí, které Evropská unie čelí, vyzval k větší soudržnosti. Podle něj už situace v Evropě přerostla do takové podoby, kdy jeden na druhého ukazuje prstem. Takto podle něj není možné řešení najít.

Německo dlouhodobě podporuje spravedlivé přerozdělení uprchlíků mezi ostatní státy. Británie a také východní země EU včetně České republiky na systém kvót odmítají přistoupit a nadále trvají na dobrovolném přijímání běženců.

Britský premiér David Cameron nejnovější výzvy Německa podle listu The Telegraph odmítá. Prohlásil, že přijímání dalších a dalších běženců není řešením, za klíčové naopak považuje prosadit mír a stabilitu v problémových částech světa.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière mezitím spolu se svými kolegy z Británie a Francie žádá mimořádnou schůzku na unijní úrovni, která by stanovila takzvané bezpečné země. Takovéto rozdělení států by úřadům mělo usnadnit azylové řízení a rychle odmítnout a vyhostit takzvané ekonomické migranty, kteří do EU neprchají před válkou a násilnostmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám