Hlavní obsah

Německo bude kontrolovat hranici s Českem minimálně do začátku března

Berlín

Německo bude na hranicích s Českou republikou pokračovat v kontrolách minimálně do 3. března. Do stejného termínu chce pokračovat s kontrolami vůči rakouské spolkové zemi Tyrolsko, uvedl mluvčí německého ministerstva vnitra Steve Alter. Němečtí policisté na hranicích dohlížejí na dodržování karanténních opatření, které Německo uvalilo na země považované za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Na tomto seznamu je od 14. února také Česko s velkou částí Tyrolska.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Němečtí policisté kontrolují 20. února automobil na česko-německém hraničním přechodu Petrovice/Bahratal v Krušných horách na Ústecku.

Článek

Hraniční kontroly, ke kterým Německo z nařízení ministra vnitra Horsta Seehofera přistoupilo od 14. února, měly původně trvat deset dní. Již 16. února ale německá vláda prodloužila nařízení, které dopravcům až na výjimky zakazuje do Německa přepravovat cestující ze zahraničních oblastí s nebezpečnými mutacemi koronaviru. Očekávalo se proto, že Německo prodlouží také hraniční kontroly.

Narozeniny slavil v kabině kamionu ve frontě na test

Domácí

Seehofer minulý týden ve čtvrtek na inspekci česko-saského hraničního přechodu Breitenau/Krásný Les řekl, že hraniční kontroly budou pravděpodobně pokračovat déle než deset dní. Uvedl, že délka kontrol bude záviset na epidemické situaci v Česku, která se podle něj nemění.

Do Německa nyní z Česka mohou cestovat pouze němečtí občané a lidé, kteří mají v Německu nahlášený pobyt nebo do země cestující z humanitárních důvodů. Takovými důvody jsou pohřeb či péče o člena rodiny. Všichni po příjezdu ale musí do karantény. Výjimku z karantény mají vybraní pendleři, především zdravotníci, pečovatelé či energetici, a také dopravci zboží.

Zmatky, čekání a rozčarování: Němečtí policisté vraceli pendlery od hranic

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám