Hlavní obsah

Německé noviny čeká ve Varšavě soud za obrat „polský koncentrační tábor“

Novinky, rei
Varšava

Německý deník Die Welt čeká v Polsku soud za slovní obrat v jednom jeho starším článku. Welt psal o někdejším koncentračním táboře Majdanek u Lublinu jako o „polském koncentračním táboře“. Německé noviny kvůli tomu žaluje příbuzný oběti z německého tábora smrti.

Foto: Profimedia.cz

Koncentrační tábor Majdanek

Článek

Rodina Zbigniewa Osewského trpěla za nacistického režimu, jeho děd v koncentračním táboře zemřel a další příbuzný pak strávil pět let v pracovním táboře v Essenu. Osewski žádá od Weltu odškodné 500 000 eur (téměř 13 miliónů korun), které mají jít na vzdělávací středisko v Świnoujście (Svinoústí) při polsko-německé hranici na pobřeží Baltského moře.

Die Welt zveřejnil inkriminovaný článek o táboře, v němž zemřelo asi 79 000 lidí, v listopadu 2008.

Soud ve Varšavě původně předloni žalobu kvůli nešťastnému obratu o někdejších koncentračních táborech na polském území podmínil tím, že by výroky musely být proneseny v Polsku. Právníci na to argumentovali, že Die Welt se prodává i v Polsku a jeho internetová verze je dostupná všude ve světě.

Polský rozhlas v pondělí informoval, že soud námitku přijal a proces s novinami kvůli článku a obratu v nich bude zahájen. Podle rozhlasu začne v hlavním městě v říjnu.

Obama se musel omluvit

Podobně nešťastně jako německé noviny se minulý týden vyjádřil i americký prezident Barack Obama při předávání Medailí svobody, nejvyšším americkém civilním vyznamenání. Když posmrtně ocenil zástupce válečného odboje Jana Karského, hovořil o polském táboře smrti, nikoliv o německém, nacistickém táboře v Polsku. Vysloužil si bouřlivou reakci polské vlády a obratem se oficiálně omluvil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám