Hlavní obsah

Němcova zavraždili kvůli slíbené odměně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Motivem loňské vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova nebyla náboženská nesnášenlivost a vyjádření jeho podpory časopisu Charlie Hebdo, ale touha po finanční odměně za vykonaný čin. V pondělí to řekl podle tiskové agentury Interfax mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Boris Němcov

Článek

Pět Čečenců, které policie označila za bezprostřední vykonavatele vraždy, u výslechu tvrdilo, že zabití opozičního politika bylo odvetou za podporu, kterou Němcov vyjádřil francouzskému satirickému časopisu Charlie Hebdo, jehož redakci kvůli otištění karikatur proroka Mohameda vyvraždili loni v lednu teroristé.

Podle Markina se ale vražedný útok na Němcova připravoval už od září 2014, a tak Němcovův postoj k publikování karikatur motivem být nemohl. „Vražda byla prokazatelně spáchána se zištným cílem, tedy kvůli slíbené odměně ve výši nejméně 15 miliónů rublů (5,5 miliónu korun),” uvedl Markin.

Mluvčí vyšetřovatelů potvrdil, že za objednatele zločinu považuje policie bývalého bojovníka čečenského bezpečnostního praporu Ruslana Muchudinova, který se ukrývá v zahraničí. Rusko na něj vydalo mezinárodní zatykač. Markin nově dodal, že policie pátrá i po „jiných, zatím blíže neurčených osobách”.

Advokáti pozůstalých jsou přesvědčeni, že likvidace Borise Němcova byla dílem osob z nejbližšího okolí čečenského vládce a oblíbence Kremlu Ramzana Kadyrova. Ten už publikoval několik nenávistných útoků proti ruské opozici, za které ho kritizovalo i nejvyšší ruské vedení.

Němcov se podle nich loni v únoru stal v centru Moskvy obětí spiknutí pětice mužů, kteří jsou ve vězení. Po inspirátorovi vražedného útoku policie stále pátrá.

Reklama

Výběr článků

Načítám