Hlavní obsah

Němci patrně půjdou do důchodu až v 67 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Němce s největší pravděpodobností v budoucnu čeká, že budou odcházet do důchodu až v 67 letech místo dosavadních 65. Velká vládní koalice kancléřky Angely Merkelové se totiž v úterý dohodla na prvních detailech plánované penzijní reformy. O reformě bude do konce roku jednat parlament.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Franz Müntefering v Berlíně oznámil, že se věk pro odchod do důchodu bude v letech 2012-2029 postupně zvyšovat na 67 let. Podle dosavadních plánů se má reforma zpočátku týkat těch, kdo se narodili v roce 1947. Všichni narození po roce 1964 by už pak pracovali do 67.

Ti, kdo by ale už měli odpracováno 45 let, by mohli bez krácení penze nadále do důchodu odcházet v pětašedesáti. Reformu, která patří ke klíčovým a nejdiskutovanějším projektům koalice CDU/CSU-SPD, vláda zřejmě schválí koncem listopadu.

Ještě do koce roku by o ní měl začít jednat parlament. Kancléřka Merkelová prohlásila, že dohoda znamená rozhodující krok k tomu, aby důchody byly v budoucnu stabilní. O zvyšování důchodového věku ze 63 na 65 let se mluví i v Česku. K dohodě se ale zatím nedospělo.  

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas: reforma důchodů bude do roku 2008

Ministr práce Petr Nečas (ODS) představil v úterý harmonogram změn důchodového systému. Ve druhém pololetí příštího roku či nejpozději v lednu 2008 by podle...

Výběr článků

Načítám