Hlavní obsah

Dým v Kyjevě i u Lvova. Moskva hlásí boje i v Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvov
Aktualizováno

V severní části Kyjeva byl v pátek ráno slyšet výbuch a z oblasti se valil hustý kouř. Podle prohlášení vedení ukrajinské metropole střelba ruských jednotek zasáhla rezidenční čtvrť. Ruské rakety dopadly také poblíž západoukrajinského Lvova. Podle Rusů se bojuje také v centru Mariupolu, Ukrajinci ale tvrdí, že se situace výrazněji nezměnila.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky pátečního ostřelování KyjevaVideo: AP

 
Článek

Na místo dopadu rakety v Kyjevě vyrazili záchranáři, podle Kyiv Independent je na místě jeden mrtvý a čtyři zranění.

Satelitní snímky ukazují zkázu ukrajinských měst

Válka na Ukrajině

Podle ukrajinských úřadů ruská armáda záměrně útočí a ostřeluje civilní cíle, což ale Moskva odmítá.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Ukrajinské úřady ve čtvrtek tvrdily, že ruské vojenské tažení připravilo o život tisíce civilistů, včetně více než stovky dětí. OSN zatím ověřila a potvrdila smrt 780 civilistů, včetně 58 dětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Kyjeva ohledávají své zničené domovyVideo: AP

Mariupol obchází smrt a strach

Válka na Ukrajině

Podle Rusů se bojuje i v Mariupolu. „V Mariupolu jednotky (separatistické) Doněcké lidové republiky (DNR) za podpory ruských ozbrojených sil utahují smyčku obklíčení a svádí boje proti nacionalistům v centru města,” prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle agentury TASS.

Ukrajinský generální štáb ale tvrdí, že se situace na bojišti k pátečnímu ránu zásadně nezměnila, nepřátelská armáda podstatně vyčerpala své lidské zdroje a uchyluje se ke krajním krokům, včetně utajené mobilizace záloh a povolávání syrských žoldnéřů.

Mariupol, který má strategický význam, už řadu dní ruské síly bombardují a silně ostřelují bez ohledu na civilní obyvatelstvo.

Korespondent Novinek: Po zákazu vycházení Kyjev i přes ostřelování opět ožívá

Válka na Ukrajině
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Lvovem stoupá hustý dýmVideo: Reuters

V západoukrajinském městě Lvov byly kolem 06:30 místního času slyšet nejméně tři exploze. Podle prvních nepotvrzených zpráv bylo zasaženo místní letiště, napsal zpravodajský server BBC. Starosta města Andrij Sadovij následně na sociálních sítích uvedl, že útok několika raketami zasáhl opravárenský závod letecké techniky, umístěný nedaleko letiště samotného.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dým u Lvova po ruském ostřelování

„Práce v závodě byly zastaveny, takže nejsou žádné oběti,“ napsal starosta s tím, že na místě už začali pracovat záchranáři.

Ve směru letiště vzdáleného asi šest kilometrů od centra města byl bezprostředně po explozích vidět velký oblak kouře, uvedla BBC jejíž zpravodaj je v současné době ve městě.

Ukrajinská televize zveřejnila na Telegramu krátké video, na němž je vidět hřibovitý oblak kouře stoupající na obzoru.

Západ Ukrajiny byl ruské agrese, která se soustředí na sever, východ a jih země, dosud v zásadě ušetřen. Minulou neděli ale zemřelo při ruském útoku na vojenskou základnu u polských hranic nejméně 35 lidí.

Bude to nejhorší rozhodnutí ve vašem životě, varoval Zelenskyj případné žoldnéře

Evropa

Lvov je městem, kam svá velvyslanectví přesunula řada západních zemí, míří přes něj také velký počet uprchlíků, kteří hledají útočiště v jiných zemích Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám