Hlavní obsah

Navzdory neshodám chce Merkelová s Ruskem dialog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Situace v Afghánistánu bylo téma číslo jedna během jednání německé kancléřky Angely Merkelové a ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremlu kladl důraz na to, aby se zabránilo teroristům z Afghánistánu, kteří se převlečou za uprchlíky, ve vstupu na území sousedních států.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a Angela Merkelová

Článek

Podle Putina nelze nazvat americkou operaci v Afghánistánu úspěšnou. Je kontraproduktivní vnucovat Afghánistánu formu vlády a veřejného života, které jsou pro tuto zemi nezvyklé.

„Je nutné zastavit nezodpovědnou politiku vnucování hodnot někoho jiného, touhu budovat demokracie v jiných zemích podle vzorců jiných lidí, aniž by byly brány v úvahu historické, národní nebo náboženské charakteristiky daného místa a zcela se při tom ignorovaly tradice, podle nichž žijí jiné národy,“ uvedl Putin podle agentura TASS.

Kancléřka je přesvědčená, že je potřeba s Tálibánem jednat. Požádala Rusko, aby při jednáních s Tálibánem věnovalo pozornost humanitárním problémům. Putin uvedl, že by měly země spojit své úsilí a navázat dobré sousedské vztahy s Afghánistánem.

Krvavé řádění Tálibánu: zastřelený generál policie, umučení Hazárové

Svět

Jednání mezi oběma státníky se dotkla také situace na Ukrajině. Podle kancléřky proces uspořádání na Ukrajině stagnuje. Merkelová se dotkla i ožehavého tématu věznění opozičníka Alexandra Navalného a vyzvala k jeho propuštění.

Putin reagoval na její vázvu slovy, že Navalnyj byl odsouzen za „trestné činy, které se týkají i zahraničních partnerů”, nikoliv z politických důvodů.

„Pokud jde o politické aktivity, nikdo by se neměl schovávat za politické aktivity. Nikdo by neměl zakrývat své provinění politickou aktivitou,” řekl Putin.

Navzdory rozdílným názorům chce Německo s Ruskem udržet dialog, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová (CDU).

„Navzdory skutečnosti, že máme rozdílné názory, je dobré, že spolu mluvíme. Hodláme i nadále udržovat kontakty a vést spolu dialog,“ řekla Merkelová.

Zůstaňte doma, vzkazuje Merkelová Afgháncům prchajícím před Tálibánem

Svět

Šéf Kremlu připomněl, že Německo zůstává jedním z hlavních obchodních a hospodářských partnerů Ruska v Evropě a ve světě.

Merkelová připomněla, že nynější návštěva Moskvy je její poslední v roli šéfky německé vlády. O tento post se už po zářijových parlamentních volbách nebude ucházet.

Putin uvedl, že návštěva Merkelové v Rusku nebude jen rozlučkou, ale také bude naplněna obchodními jednáními.

„Chtěl bych poznamenat, že Německo pro nás zůstává jedním z hlavních partnerů, a to jak v Evropě, tak ve světě. Zejména díky vašemu úsilí za posledních 16 let ve funkci spolkové kancléřky,“ řekl Putin a předal kancléřce kytici.

„Po Číně je Německo druhým nejdůležitějším obchodním a ekonomickým partnerem Ruska. Navzdory skutečnosti, že v roce 2020 jsme měli poměrně vážnou recesi, nyní za prvních šest měsíců letošního roku dochází k téměř dvojnásobnému nárůstu obchodu,” dodal.

Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, Kyjev je ale nepřítel, prohlásil Putin

Evropa

Během schůzky zazvonil kancléřce v kapse mobil, Merkelová ho vytáhla z kapsy a přepnula do tichého režimu.

Setkání v užším formátu se účastnil také ministr zahraničí Sergej Lavrov a prezidentský poradce Jurij Ušakov, z německé strany jsou to Steffen Seibert a vedoucí skupiny pro zahraniční a bezpečnostní politiku úřadu kancléře Uta Christina Beinhoffová.

Naposledy se Putin a Merkelová setkali 19. ledna 2020 v Berlíně na mezinárodní konferenci o Libyi. Během pandemie koronaviru vůdci několikrát telefonovali, poslední takový rozhovor se uskutečnil 21. července.

Současná návštěva Merkelové v Rusku je devatenáctá a pravděpodobně poslední v této funkci, protože se nebude ucházet o post kancléřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám