Hlavní obsah

Zůstaňte doma, vzkazuje Merkelová Afgháncům prchajícím před Tálibánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Berlín

Každý den přichází v Kábulu na úřad, který vydává pasy, přes 8000 Afghánců. Od druhé hodiny v noci se staví do fronty a doufají, že dostanou pas a co nejdříve opustí zemi, píše deník Bild ve své reportáži. Jejich cílem je Německo. Kancléřka Angela Merkelová ale vyslala do Afghánistánu jasný vzkaz. Rok 2015 se opakovat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce Afghánců čekají na vydání pasu.

Článek

Je osm hodin ráno, když jsme u úřadu, píše reportér deníku Bild. V tu dobu už tam tisíce lidí čekají zhruba šest hodin a další přibývají. Policisté, po zuby ozbrojení, hlídají všechny ulice, které vedou k hale úřadu, kde se dokumenty vydávají. Muži na jedné straně, ženy s dětmi na druhé.

Mise USA v Afghánistánu skončí 31. srpna, i když je Tálibán silný, řekl Biden

Svět

Vládne chaos. V hale řve do mikrofonu úředník jedno jméno za druhým. Lidé si vyzvedávají dokumenty, dostávají razítka. To, co se odehrává na úřadě, se děje v přeneseném slova smyslu v celé zemi, píše Bild. Vládne strach a panika z Tálibánu.

Tálibán se bez boje zmocnil stovek amerických zbraní a vozidel

Svět

„Chci pas a opustím zemi! Válka je krutá a Taliban zabíjí. Jak mám tady žít? Chtěl bych jít co nejdříve do Německa! “ říká reportérovi Bildu dvacetiletý mladík jménem Faisala. Podobně mluví o dva roky starší Mahamdula. „Jsem tu, abych si obnovil pas, bojím se o život. Bezpečnostní situace je katastrofální. Nejprve chci jít do Turecka, pak do Německa. Proč Německo? Protože Německo je dobrá země!“

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) ve čtvrtek na pravidelné tiskové konferenci před letní dovolenou vyslala směrem k milionům Afghánců jasný vzkaz: Nemůžeme přijmout každého.

Právo podle Tálibánu: Zlodějům sekat ruce, na gaye nechat spadnout zeď

Svět

Reportér deníku Bild se kancléřky zeptal, zda považuje za morální povinnost přijímat uprchlíky z Afghánistánu stejně jako v případě stovek tisíc Syřanů v roce 2015, když tehdy mluvila o „humanitárním imperativu“. „Mnoho běženců z Afghánistánu jsme už přijali. My ale musíme k záležitosti přistupovat jinak.“ Německo podle ní nemůže napravovat vše, „co je v Afghánistánu těžké“. Nemůže vyřešit všechny problémy přijímáním lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám