Hlavní obsah

Navalnyj zaostřuje i na Putinovy ženy

Právo, ama

Nejen luxusní rezidence na břehu Černého moře, ale také ženy kolem Vladimira Putina se staly terčem vyšetřování Alexeje Navalného, vězněného kritika Kremlu, jenž rozvířil politickou hladinu v Rusku materiálem „Palác pro Putina. Příběh největšího úplatku“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin se svou bývalou ženou Ljudmilou na záběru z roku 2010. O několik let později se rozvedli.

Článek

Celou kapitolu věnoval majetkovým poměrům údajných milenek či tchyní a k odhalení korupčního pozadí využil i nechtěné svědectví exmanželky Ljudmily.

„O jeho (Putinově) způsobu života se toho ví celkem málo. My jsme však našli dobrého svědka a bezprostředního účastníka všech těch událostí. Je to Putinova bývalá manželka Ljudmila,“ prozradil Navalnyj a ukázal hromadu popsaných papírů.

Navalného film o „Putinově paláci“ válcuje YouTube

Evropa

Podle něj jde o psaní, která Ljudmila Putinová posílala německé přítelkyni. „V polovině 90. let se při návštěvě Hamburku seznámila s Němkou Irene. Spřátelily se a několik let si posílaly ručně psané dopisy… Podařilo se nám je získat,“ prozradil, aniž sdělil od koho.

Zrádné dopisy

Podle Navalného Putinová posílala korespondenci z faxu petrohradské kanceláře firmy Interkommerz Warnig, které šéfoval Matthias Warnig, někdejší Putinův spolupracovník z německé tajné služby Stasi v Drážďanech. Ten v Rusku později vedl pobočku Dresdner Bank a údajně platil Ljudmile výdaje při jejích výletech do Německa či Francie.

Zatýkání v Rusku: Sebrali několik spolupracovníků Navalného

Evropa

„Říká se tomu úplatek v naturáliích,“ tvrdí Navalnyj s tím, že se výdaje Warnigovi bohatě vrátily. Nyní působí jako výkonný ředitel plynovodu Nord Sream 2 a sedí v představenstvu ruských korporací Rosněfť, Transněfť či banky Rossija, upozornil.

Putinová se v dopisech svěřuje například s dojmy z dovolené. Popisuje i šestitýdenní pobyt v Cannes, když se dozvěděla o „Voloďově povýšení“. „Už v roce 1998 se šéfem tajné služby stal člověk, jehož rodina půldruhého měsíce žila v hotelu na francouzské Riviéře. Za jaké peníze? Pochopitelně korupční,“ tvrdí Navalnyj.

Pikantní přátelství

Dopisování s Ljudmilou přitom popsala na počátku tisíciletí ve své knize Irene Pietschová, hamburská podnikatelka, která se s Putinovou manželkou několik let stýkala. Její pub­likace vyšla v ruském překladu v roce 2002 pod názvem Pikantní přátelství a rychle zmizela z pultů.

Foto: Kira Yarmysh, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u soudu ve městě Chimki

Ljudmila si v ní mimo jiné stěžovala, že Putin je „upír“ a že jí do ciziny nechce půjčit bankovní kartu, aby příliš neutrácela. Pietschová však tvrdí, že Putinova žena vždy měla dostatek hotovosti a potrpěla si na nákladné nákupy či drahé hotely, i když výdělky jejího muže, který pracoval na radnici v Petrohradě, nebyly nijak vysoké.

Přestože se s Ljudmilou Putin před léty rozvedl, posedlost mamonem jej prý neopustila.

Západ brání Navalného, Moskva celý případ bagatelizuje

Evropa

„Odhalili jsme však složitý a propletený systém… Truhlu, do které Putinovi přátelé skládají úplatky, aby si mohl dovolit carský život,“ tvrdí bojovník s korupcí s tím, že si „monarcha potrpí na bouřlivý osobní život“.

Pohádkového bohatství se tak prý dostalo Světlaně Krivonogichové. „Koncem 90. let se seznámila s Putinem a v roce 2003 mu porodila dceru Jelizavetu,“ tvrdí Navalnyj.

Žena se prý stala akcionářkou banky Rossija, vlastní lukrativní byty, firmy a jachty. „Náhodná žena nemůže být součástí této sítě,“ dodává s tím, že „Putinovi přátelé vydržují z vděčnosti milenku, dítě i tchyni“. Majetky Krivonogichové jsou ale podle něj drobnost v porovnání s bohatstvím Aliny Kabajevové, olympijské vítězky, která má „nejnepochopitelnější status v Rusku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám