Hlavní obsah

Navalnyj zaostřuje i na Putinovy ženy

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen luxusní rezidence na břehu Černého moře, ale také ženy kolem Vladimira Putina se staly terčem vyšetřování Alexeje Navalného, vězněného kritika Kremlu, jenž rozvířil politickou hladinu v Rusku materiálem „Palác pro Putina. Příběh největšího úplatku“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin se svou bývalou ženou Ljudmilou na záběru z roku 2010. O několik let později se rozvedli.

Článek

Celou kapitolu věnoval majetkovým poměrům údajných milenek či tchyní a k odhalení korupčního pozadí využil i nechtěné svědectví exmanželky Ljudmily.

„O jeho (Putinově) způsobu života se toho ví celkem málo. My jsme však našli dobrého svědka a bezprostředního účastníka všech těch událostí. Je to Putinova bývalá manželka Ljudmila,“ prozradil Navalnyj a ukázal hromadu popsaných papírů.

Navalného film o „Putinově paláci“ válcuje YouTube

Evropa

Podle něj jde o psaní, která Ljudmila Putinová posílala německé přítelkyni. „V polovině 90. let se při návštěvě Hamburku seznámila s Němkou Irene. Spřátelily se a několik let si posílaly ručně psané dopisy… Podařilo se nám je získat,“ prozradil, aniž sdělil od koho.

Zrádné dopisy

Podle Navalného Putinová posílala korespondenci z faxu petrohradské kanceláře firmy Interkommerz Warnig, které šéfoval Matthias Warnig, někdejší Putinův spolupracovník z německé tajné služby Stasi v Drážďanech. Ten v Rusku později vedl pobočku Dresdner Bank a údajně platil Ljudmile výdaje při jejích výletech do Německa či Francie.

Zatýkání v Rusku: Sebrali několik spolupracovníků Navalného

Evropa

„Říká se tomu úplatek v naturáliích,“ tvrdí Navalnyj s tím, že se výdaje Warnigovi bohatě vrátily. Nyní působí jako výkonný ředitel plynovodu Nord Sream 2 a sedí v představenstvu ruských korporací Rosněfť, Transněfť či banky Rossija, upozornil.

Putinová se v dopisech svěřuje například s dojmy z dovolené. Popisuje i šestitýdenní pobyt v Cannes, když se dozvěděla o „Voloďově povýšení“. „Už v roce 1998 se šéfem tajné služby stal člověk, jehož rodina půldruhého měsíce žila v hotelu na francouzské Riviéře. Za jaké peníze? Pochopitelně korupční,“ tvrdí Navalnyj.

Pikantní přátelství

Dopisování s Ljudmilou přitom popsala na počátku tisíciletí ve své knize Irene Pietschová, hamburská podnikatelka, která se s Putinovou manželkou několik let stýkala. Její pub­likace vyšla v ruském překladu v roce 2002 pod názvem Pikantní přátelství a rychle zmizela z pultů.

Foto: Kira Yarmysh, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u soudu ve městě Chimki

Ljudmila si v ní mimo jiné stěžovala, že Putin je „upír“ a že jí do ciziny nechce půjčit bankovní kartu, aby příliš neutrácela. Pietschová však tvrdí, že Putinova žena vždy měla dostatek hotovosti a potrpěla si na nákladné nákupy či drahé hotely, i když výdělky jejího muže, který pracoval na radnici v Petrohradě, nebyly nijak vysoké.

Přestože se s Ljudmilou Putin před léty rozvedl, posedlost mamonem jej prý neopustila.

Západ brání Navalného, Moskva celý případ bagatelizuje

Evropa

„Odhalili jsme však složitý a propletený systém… Truhlu, do které Putinovi přátelé skládají úplatky, aby si mohl dovolit carský život,“ tvrdí bojovník s korupcí s tím, že si „monarcha potrpí na bouřlivý osobní život“.

Pohádkového bohatství se tak prý dostalo Světlaně Krivonogichové. „Koncem 90. let se seznámila s Putinem a v roce 2003 mu porodila dceru Jelizavetu,“ tvrdí Navalnyj.

Žena se prý stala akcionářkou banky Rossija, vlastní lukrativní byty, firmy a jachty. „Náhodná žena nemůže být součástí této sítě,“ dodává s tím, že „Putinovi přátelé vydržují z vděčnosti milenku, dítě i tchyni“. Majetky Krivonogichové jsou ale podle něj drobnost v porovnání s bohatstvím Aliny Kabajevové, olympijské vítězky, která má „nejnepochopitelnější status v Rusku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám