Hlavní obsah

Navalného spolupracovnici zadrželi poté, co se vydala za chemikem, který mluvil o otravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská policie podnikla v pátek razii v bytě 33leté spolupracovnice opozičního předáka Alexeje Navalného. Do bytu právničky Ljubov Sobolové dorazila ráno a odvedla ji k výslechu, který trval šest hodin. Ruský vyšetřovací výbor pak oznámil, že proti Sobolové bylo zahájeno trestní stíhání kvůli podezření, že s použitím násilí nedovoleně vnikla do bytu cizí osoby. Podle Navalného byla Sobolová zadržena kvůli tomu, že se pokusila navštívit agenta FSB, chemika Konstantina Kudrjavceva.

Foto: Profimedia.cz

Navalného právnička Ljubov Sobolova na snímku z roku 2019

Článek

Policie prohledala byt Ljubov Sobolové, která pracuje v Navalného Fondu pro boj s korupcí (FBK), 25. prosince ráno a odvedla ji k výslechu. Jejímu muži i dceři bylo dovoleno opustit byt.

„Dnes v sedm ráno vtrhla policie do bytu Ljubov Sobolové,” napsal na Twitteru FBK. Její telefon byl vypnut a předseda FBK Ivan Ždanov uvedl, že neví, kde se nachází.

Razie podle FBK souvisí s pondělním pokusem Sobolové osobně se setkat s členem toxikologického týmu ruské tajné služby FSB Konstantinem Kudrjavcevem. Ten se podle týmu Navalného zřejmě zúčastnil operace, jejímž cílem bylo Navalného otrávit. Setkat se Kudrjavcevem se jí nepodařilo.

Pokus o setkání

Když se Sobolová pokoušela na Kudrjavcevův byt dozvonit, z vedlejšího bytu vyšla sousedka, podle Navalného Kudrjavcevova tchyně. Sama Sobolová zveřejnila na internetu přímý přenos, v němž informovala, že se jí povedlo do bytu sousedícího s Kudrjavcevovým dostat.

Vyšetřovací výbor uvedl, že se právnička společně s dalšími lidmi v pondělí několikrát pokoušela dostat do bytu "starší paní" v Moskvě. Aby dosáhla svého, oblékla si prý uniformu, kterou nosí pracovníci ruského úřadu pro ochranu spotřebitelů (Rospotrebnadzor). Po dvou nezdařilých pokusech Sobolová podle výboru zmanipulovala kurýra, tvrdila mu, že je opuštěná žena s malým dítětem, a tímto způsobem se jí podařilo dostat do vchodu domu. Když pak obyvatelka bytu otevřela dveře, Sobolová ji prý odstrčila a vtrhla do jejího bytu.

Ruský agent nevědomky popsal Navalnému, jak ho otrávil

Evropa

V pondělí televize CNN citovala ze záznamu telefonátu, který jí poskytl Navalného tým a na němž Kudrjavcev v domnění, že hovoří s vysokým činitelem ruské bezpečnostní rady, mimo jiné uvedl, že toxická látka novičok byla Navalnému nastražena do spodního prádla. FSB záznam označila za podvrh.

Když Sobolová vyrazila za Kudrjavcevem, řekla agentuře AFP, že se obává, že bude vyšetřována.

Bellingcat: Za Navalného otravou stojí tým ruské tajné služby FSB

Evropa

Otrava Navalného

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj je dlouhodobým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina. Bojuje proti korupci v elitách Ruska. Hospitalizován byl 20. srpna, když zkolaboval na palubě letounu, kterým letěl ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo s ním nouzově přistálo v Omsku, kde byl hospitalizován. Na žádost rodiny ruský prezident Vladimir Putin povolil převoz Navalného do Berlína, kde ho z otravy vyléčili. V kómatu byl skoro tři týdny.

Nade vší pochybnost to byl novičok. V Německu mají o otravě Navalného jasno

Evropa

Podle německé armádní laboratoře byl Navalnyj otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru došla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Rusko ale tvrdí, že jeho vlastní testy stopy jedu v Navalného organismu neodhalily. Evropská unie kvůli otravě Navalného uvalila na Rusko sankce, Moskva pak zveřejnila vlastní sankční seznam se jmény představitelů EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám