Hlavní obsah

NATO kvůli běžencům zváží nasazení lodí u Turecka

– Brusel

Severoatlantická aliance se bude vážně zabývat žádostí o rozmístění lodí u Turecka v souvislosti s tamním přílivem imigrantů, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Aliance se podle komentářů médií a diplomatů dosud do řešení přistěhovalecké krize nijak nezapojila a možná změna přístupu budí v jejích řadách rozpaky.

Foto: Yves Herman, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

"Uprchlická krize u nás všech vyvolává velké znepokojení. Myslím si tedy, že se velmi vážně zamyslíme nad žádostí Turecka a dalších spojenců o pomoc s řešením této krize," prohlásil šéf NATO v bruselském sídle mezivládní vojenské organizace v čele s USA.

O možnosti námořní mise NATO zaměřené na lepší kontrolu tureckých břehů, odkud se každý den vydávají stovky běženců do Řecka, hovořila v pondělí německá kancléřka Angela Merkelová. "Využijeme setkání ministrů obrany NATO k projednání toho, zda a do jaké míry může NATO hlídkováním na moři pomoci tureckým pobřežním hlídkám a agentuře Frontex," řekla kancléřka po setkání s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem v Ankaře.

Překvapení pro Řecko

Několik diplomatů agentuře AFP v úterý potvrdilo, že kancléřčino oznámení je překvapilo, a to i německou delegaci při NATO, která prý nebyla předem informována. "Jsme zmateni. Nevíme, co to může znamenat," řekl jeden z diplomatů. Zdůraznil, že připravit podobnou námořní operaci "by představovalo ohromné problémy".

NATO dosud podle AFP odmítalo hrát jakoukoli roli v přistěhovalecké krizi, která otřásá Evropou. Aliance vždy tvrdila, že nemá mandát k tomu, aby střežila hranice či bojovala proti zločineckým sítím pašeráků běženců.

Řecký premiér Alexis Tsipras, který údajně také nebyl informován o záměru Ankary a Berlína ohledně NATO, ihned podle AFP volal Merkelové a vyjádřil k tomu výhrady. Podle své mluvčí zdůraznil, že případná mise nesmí nijak ohrozit svrchovanost Řecka, jehož břehy jsou jen desítky kilometrů od tureckých.

Naopak Evropská komise prohlásila, že vítá každou diskusi o možných opatřeních, která by mohla přispět k řešení migrační krize, zachránit životy a zlepšit kontrolu přílivu běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám