Hlavní obsah

NATO kritizuje dohodu o příměří v Gruzii, Rusko plánuje základny v Abcházii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI/BRUSEL/MOSKVA

Vysocí představitelé NATO v pondělí přiletěli do Tbilisi, aby vyjádřili podporu této zemi po střetu s Ruskem. Podle aliančních šéfů je nepřijatelné, aby Rusové zůstali v separatistických oblastech Gruzie Jižní Osetii a Abcházii. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv oznámil, že ještě tento týden budou s oblastmi podepsané zvláštní dohody, jejichž součástí bude i zřízení ruských vojenských základen.

Článek

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer kritizoval dohodu o příměří, kterou mezi Ruskem a Gruzií dojednal francouzský prezident Nicoals Sarkozy. Vadí mu, že v Abcházii a Jižní Osetii mohou nadále zůstávat ruské jednotky na základě starší dohody o příměří z 90. let.

„Dovolte mi říci, že je obtížné to spolknout,“ sdělil listu Financial Times. „Možnost, ponechat ruské jednotky v Abcházii a Jižní Osetii je neakceptovatelná. „Jestliže Rusové ponechají v Jižní Osetii takové síly, nedokážu si to představit jako návrat ke status quo.“

NATO a Gruzie v pondělí podepsaly dohodu o vytvoření společné komise s cílem posílit vzájemnou spolupráci.

Rusko pošle do Abcházie a Osetie 7600 vojáků

Rusko oproti tomu počítá s posílením svých jednotek v obou separatistických oblastech, jejichž nezávislost už Moskva uznala. "Tento týden podepíši zvláštní dohody (s Jižní Osetií a Abcházií) o rozvoji dvoustranných vztahů. Budou zahrnovat i vojenské aspekty," prohlásil Medvěděv při setkání s ruskými podnikateli v Kremlu.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Ruský ministr obrany už dříve uvedl, že na každém ze separatistických území se počítá s přítomností asi 3800 ruských vojáků. Abchazský prezident Sergej Bagapš odhadl, že v zemi bude rozmístěna ruská brigáda, tedy 3000 - 4000 vojáků jako posila k dosavadním "mírovým silám" Ruska, které se už v Abcházii nalézají.

EU vyšle do oblasti pozorovatele

Ministři zahraničí EU v pondělí schválili vyslání dvou set pozorovatelů do Gruzie, kteří budou působit v nárazníkových pásmech. Jedenáct zemí včetně Británie, Francie, Německa, Itálie, a Polska už přislíbilo, že do mise vyšle své zástupce. Podle českého vicepremiéra Alexandra Vondry by Praha do mise chtěla vyslat desítku pozorovatelů.

Na místě by měli být do konce září. Problémem ale zůstává oblast jejich působení, zda budou moci vykonávat svou činnost i v separatistických oblastech, které mají pod kontrolou ruské jednotky. Moskva uvedla, že Abcházie a Jižní Osetie se samy rozhodnou, zda souhlasí s vysláním pozorovatelů na své území.

"Podle našeho názoru by měli být na celém území Gruzie, ovšem budou moci být jen tam, kam budou vpuštěni - je těžko, aby se do jistých území prostříleli," řekl po skončení zasedání šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg o nasazení unijních pozorovatelů.

Moskva kritizovala rozhodnutí vyslat pozorovatele i do separatistických regionů. Italský ministr zahraničí Franco Farttini proto zdůraznil, že je „potřeba dohoda všech zúčastněných stran, protože nechceme jednat jako okupační síla.“

Dárcovská konference bude v říjnu před summitem EU

Ministři se v pondělí zabývali rovněž svoláním dárcovské konference na pomoc Gruzii poškozené srpnovým ozbrojeným konfliktem s Moskvou. "Rozhodnutí o donorské konferenci padlo. Bude nakonec v Bruselu," řekl Vondra novinářům.

Datum zatím není určeno. Zřejmě to však bude někdy v první půlce října, tedy krátce před konáním summitu EU, jenž je plánován na 15. a 16. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám