Hlavní obsah

Naštvané Německo kvůli špionáži vyhostilo zástupce CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá vláda ve čtvrtek vykázala ze země hlavního zástupce amerických tajných služeb působících v Německu. Oznámil šéf německého parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb Clemens Binniger. Jde o reakci na odhalení dvou Němců pracujících pro americkou tajnou službu.

Foto: Euroluftbild.de, Reuters

Letecký snímek budovy amerického velvyslanectví v Berlíně, ze kterého se prováděly i odposlechy.

Článek

„Zástupci amerických tajných služeb na velvyslanectví Spojených států amerických bylo řečeno, aby opustil Německo,“ sdělil mluvčí vlády Steffen Seibert. Binniger oznámil, že vláda reagovala na trvající americkou neochotu pomoci s vysvětlením různých obvinění, počínaje aférou kolem americké tajné služby NSA a konče ”posledními incidenty”.

Berlín k vykázání šéfa amerických zpravodajců přistoupil i přesto, že německý ministr vnitra Thomas de Maizière ve čtvrtek označil závažnost špionážních informací získaných Spojenými státy slovem ”směšné”.

Německo a USA musejí spolupracovat

Seibert ale zdůraznil, že partnerství s USA je pro Berlín klíčové: "Pro Německo je nadále nevyhnutelné, aby v zájmu bezpečnosti svých občanů a svých jednotek v zahraničí úzce spolupracovalo se západními partnery, zejména s USA. K tomu je ale potřeba vzájemná důvěra a otevřenost. Spolková vláda je k nim připravena a očekává totéž i od svých partnerů."

Totéž tvrdí i Washington. "Viděli jsme tyto zprávy a údajný špionážní případ nekomentujeme. Avšak náš vztah v rovině bezpečnosti a zpravodajství s Německem je velmi důležitý a zajišťuje Němcům a Američanům bezpečí," řekla podle Reuters mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová.

Je podle ní nezbytné, aby spolupráce mezi americkou a německou vládou pokračovala ve všech oblastech.

Špionážní aféra 

Během posledních deseti dnů byl v Německu jeden muž zatčen a proti druhému bylo zahájeno vyšetřování. Oba jsou podezřelí, že prováděli špionáž pro cizí rozvědku. Podle médií předávali tajné informace Spojeným státům.

Minulý týden byl zatčen agent Spolkové zpravodajské služby (BND), který během dvou let předal na dvě stě dokumentů americké tajné službě CIA, za což měl inkasovat  25 000 eur. [celá zpráva]

Druhý podezřelý, u něhož úřady tento týden provedly domovní prohlídku, pracoval na německém ministerstvu obrany. [celá zpráva]

Špionážní aféra poškodila beztak špatné vztahy USA a Německa. K jejich prudkému ochlazení došlo loni, když se ukázalo, že v rámci masového sledování elektronické a mobilní komunikace americká tajná služba NSA monitorovala i telefon německé kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Výběr článků

Načítám