Hlavní obsah

Napadli britského epidemiologa a natáčeli si to. Jeden jde do vězení, druhý má podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Osm týdnů stráví ve vězení Brit Jonathan Chew, který loni v červnu v londýnském parku St. James’s spolu se svým společníkem Lewisem Hughesem napadl předního britského epidemiologa a poradce vlády Chrise Whittyho. Kromě pobytu za mřížemi musí Chew také zaplatit pokutu ve výši 1058 liber (zhruba 31 tisíc korun), uvedla BBC.

Foto: PA/Kirsty O'Connor, ČTK

Jonathan Chew napadl Whittyho v červnu loňského roku v londýnském parku

Článek

Dvojice si na Whittyho počkala 27. června loňského roku. Chew začal epidemiologa natáčet a jeho kolega Hughes Whittyho chytil pod krkem do tzv. kravaty. Celé video má zhruba 20 sekund a Chew ho později umístil na sociální sítě.

Whitty z incidentu vyvázl bez zranění, potíže ale začaly oběma útočníkům. Hughes byl odsouzen už o necelý měsíc později - soud mu uložil osmitýdenní trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky a pokutu 100 liber (téměř 3000 korun).

Foto: John Sibley, Reuters

Epidemiolog Chris Whitty je vládním poradcem pro boj s koronavirem

Proces s Chewem se protáhl až do ledna. Jeho obhájce Rabah Kherbane žádal začátkem roku o odročení, protože bývalý advokát z případu kvůli chování obžalovaného u soudu odstoupil. Podle Kherbanea trpí Chew několika chorobami včetně poruchy pozornosti, hyperaktivity a autismu.

Kherbane u soudu řekl, že jeho mandant nenapadl Whittyho kvůli názorům týkajícím se koronavirové pandemie. Jednalo se podle něj pouze o „náhodné setkání, když byl Chew venku s kamarádem“.

Vrahu, zrádce! Před domem britského epidemiologa demonstroval rozzuřený dav

Zahraniční

Prokurátor Iestyn Morgan uvedl, že žalobce netvrdí, že se Whitty stal terčem útoku kvůli svým názorům, ale proto, že se jedná o veřejně známou osobu, která byla ještě více ponížena tím, když byla nahrávka zaznamenána a dále zveřejněna v online prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám