Hlavní obsah

Vrahu, zrádce! Před domem britského epidemiologa demonstroval rozzuřený dav

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Se znepokojujícím nárůstem nenávisti se musí v posledních dnech potýkat přední poradce vlády, epidemiolog a šéf lékařů Chris Whitty. Nejprve se před jeho bytem v Londýně shromáždili anti-lockdownoví demonstranti, kteří na něj pokřikovali urážky. Den na to ho pak v parku fyzicky napadli dva podnapilí mladíci. Britská vláda je z incidentů šokována.

Foto: John Sibley, Reuters

Epidemiolog Chris Whitty je vládním poradcem pro boj s koronavirem

Článek

První incident se stal v sobotu, kdy se dav rozhodl dát najevo nesouhlas s Whittyho působením v poradním týmu vlády. Epidemiologa zřejmě viní z opatření proti koronaviru, které i nadále na území Anglie platí.

Demonstranti troubili klaksony směrem k oknům Whittyho bytu a přes megafon na něj pořvávali různé urážky. „Vrahu! Zrádce! Hanba!” poukazuje deník Daily Mail na vulgarity z videozáznamů akce.

V neděli pak šéfa lékařů sledovali dva výrostci při cestě skrz londýnský park svatého Jiří. Jeden z mladíků chytil Whittyho pod krkem a nesrozumitelně (zřejmě pod vlivem alkoholu) na něj pokřikoval. Celou potyčku si mladíci natáčeli na telefon.

Britský premiér Boris Johnson chování odsoudil jako ohavné obtěžování a apeloval na lidi, aby si svou frustraci nevybíjeli na státních zaměstnancích.

Za poslední čtyři měsíce čelil Whitty podobným útokům několikrát. V červnu ho konfrontoval muž, který epidemiologa osočoval, že o koronaviru lže. V únoru ho takto na ulici urážel mladík, který video poté nahrál na sociální síť Tiktok.

Ministryně vnitra Priti Patelová uvedla, že Whittymu poskytne veškerou podporu, kterou bude potřebovat, ale odmítla jasně sdělit, zda mu přidělí ochranku.

Reklama

Výběr článků

Načítám