Hlavní obsah

Náměstek slovenského ministra odchází. Údajně tajil členství ve vojenském zpravodajství

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku rezignoval náměstek ministra vnitra Lukáš Kyselica, který byl v minulosti šéfem vyšetřovacího týmu korupčního skandálu Gorila. Z funkce odchází na vlastní žádost.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec za hnutí OLaNO Lukáš Kyselica

Článek

Kyselicovu rezignaci oznámil premiér Igor Matovič (OLaNO) na sociální síti. Svému statusu dal titulek „Hrdina odchází”.

Kyselica podle médií před letošními volbami zatajil, že byl členem vojenského zpravodajství. Za OLaNO byl zvolen poslancem slovenského parlamentu a stal se náměstkem ministra vnitra.

„Podle mých informací ho lidé blízcí Peteru Pellegrinimu ve vedení vojenského zpravodajství chtěli před volbami zneužít k rozvratu našeho hnutí zevnitř. Chtěli dosáhnout rozpadu hnutí a za jakoukoli cenu zabránit, abychom sestavili vládu. Nepodařilo se,” konstatoval ve svém statusu předseda vlády.

Matovičova diplomka neměla být obhájena, uznala bratislavská univerzita

Evropa

„Tajné služby státu zneužívají proti svým politickým oponentům jen ti nejperverznější diktátoři,” dodal Matovič.

Podle slovenského Denníku N měl Kyselica po odchodu z čela vyšetřovacího týmu Gorila působit ve vojenském zpravodajství a byl vojenským tajným v čase, kdy kandidoval ve volbách, což zákon nepovoluje. Podle listu měl Kyselica k vojenským tajným nastoupit 1. října 2019, ze služby odešel až 19. března 2020 a druhý den si převzal dekret poslance slovenského parlamentu. Na kandidátce vítězného hnutí OLaNO byl Kyselica třetí.

Matovič přežil hlasování o nedůvěře

Evropa

Kyslica-gate

Opoziční strana Směr-sociální demokrace Roberta Fica v této souvislosti upozornila na možný začátek mocenského boje uvnitř nejsilnější vládní strany a rozkladu bezpečnostních složek státu.

Zloděj nemůže být premiérem. Pellegrini vyzval Matoviče, aby odstoupil

Evropa

„Co může být větším důkazem politické práce Igora Matoviče na destrukci demokracie než zneužití agenta v politickém boji? Je to nebezpečný precedens, který demokratická společnost nemůže připustit,” uvedla strana ve svém prohlášení a skandál nazvala Kyselica-gate.

Denník N tvrdí, že bývalý šéf vojenského zpravodajství Ján Balciar od Kyselici požadoval, aby donášel na tehdejšího člena vojenského zpravodajství Romana Mikulce, který byl za minulé vlády obviněn ze sabotáže a ohrožování utajovaných skutečností.

V roce 2019 byl Mikulec zproštěn všech obvinění. Po letošních volbách se stal ministrem vnitra a Kyselica jeho náměstkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám