Hlavní obsah

Matovič přežil hlasování o nedůvěře

Bratislava
Aktualizováno

Slovenští poslanci přistoupili k hlasování v pět hodin ráno a za vyslovení nedůvěry předsedovi vlády Igoru Matovičovi hlasovalo ze 125 přítomných jen 47 poslanců. Proti hlasovalo 78 poslanců. Matovič tak přežil první hlasování o nedůvěře.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Debata poslanců skončila krátce před pátou ráno. S přestávkami trvala téměř osmnáct hodin a nesla se ve znamení vzájemných útoků opozice a vládní koalice. Většina členů vlády se postavila na premiérovu stranu, překvapení vyvolal ministr zemědělství Ján Mičovský, který řekl, že by ve slušné zemi vysoký ústavní činitel za podobný prohřešek či „mladickou nerozvážnost” měl odstoupit. Mičovský je přitom členem Matovičovy strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLANO).

Premiér parlament během debaty opustil, za což si vysloužil kritiku. Členové krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby kvůli tomu na tři čtvrtě hodiny zablokovali řečnický pultík. Uvolnili jej, až když se premiér do sálu vrátil.

Plagiátorství oslabuje koalici

Podle listu Denník N Matovič ve své diplomové práci z roku 1998 opsal celé pasáže ze dvou knih, doplnil několik stránek textu a výsledek odevzdal jako své dílo, aniž použité zdroje řádně citoval. Matovič, který byl jmenován premiérem letos v březnu, se hájil také tím, že při psaní práce záměrně nepochybil. Souhlas ke zveřejnění textu své diplomové práce ale nedal.

Skandál na Slovensku: Diplomku měl opsat i premiér Matovič. Jsem zloděj, přiznal

Evropa

Matovič není prvním politikem nynější koalice, který čelí obvinění z plagiátorství. Média již dříve upozornila, že předseda parlamentu a šéf druhého nejsilnějšího vládního hnutí Jsme rodina Boris Kollár ve své diplomové práce bez uvedení zdroje okopíroval cizí texty. Proti Kollárovi se vymezily i dvě menší koaliční strany Svoboda a solidarita a Za lidi, jejichž poslanci se pak ale nezúčastnili hlasování o jeho odvolání z čela parlamentu.

Šéf slovenského parlamentu kvůli opisování neodstoupí, nebude ale používat titul magistr

Evropa

Matovič ještě jako opoziční politik kritizoval tehdejšího šéfa sněmovny Andreje Danka kvůli plagiátorství a vybízel ho k rezignaci. Při podobné kauze Kollára již o nutnosti demise nehovořil, což zdůvodnil zájmem na udržení koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám