Hlavní obsah

Najdi a muč. Džihádista se po zatčení rozmluvil o elitních oddílech Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Islámský stát disponuje obávanou elitní jednotkou smrti, která se specializuje na vyhledávání, mučení a vraždění dezertérů či politických odpůrců. O „úderných oddílech“ džihádistů ve společné reportáži informovaly televize NDR a WDR a deník Süddeutsche Zeitung. Vycházely při tom z přepisů policejních výslechů džihádisty, který se vrátil do Německa.

Foto: Profimedia.cz

Extremisté z Islámského státu

Článek

Podezřelý, jenž je v souladu s německou legislativou v protokolu jmenován jen jako Nils D., vypověděl, že byl svědkem několika poprav a mučení, včetně ukřižování zběhlého velitele Islámského státu.

Za dezertéra přitom prý Islámský stát považuje kohokoliv, kdo si chce nechat vlastní pas či mobilní telefon.

Oddělení vnitřní bezpečnosti

O tom, že nejde o bandu vrahů, ale o pečlivě organizovanou skupinu, která je pevně ukotvená ve strukturách Islámského státu, svědčí mimo jiné i to, že německá generální prokuratura úderné oddíly ve spise nazývá „oddělením vnitřní bezpečnosti“ IS.

Zmiňovaný navrátilec sice tvrdí, že se násilí nedopouštěl a zajatce jen hlídal, vyšetřovatelé ale v jeho mobilním telefonu našli snímek, na němž drží zajatci u hlavy pistoli.

Náměstí poprav

Z výslechů dále vyplynulo, že úderné oddíly mají mateřskou základnu v severosyrském městě Manbidž, kde pravidelně pořádají veřejné popravy pro výstrahu. Místu, kde tak činí, říkají „náměstí poprav”. Hrdelní trest je vykonán buď již zmiňovaným ukřižováním, useknutím hlavy nebo - zřejmě v případě, menšího prohřešku - zastřelením.

Foto: ČTK/AP

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Příslušníci těchto oddílů chodí vždy zahalení a jsou lépe vycvičeni i placeni než ostatní džihádisté. Například po loňském dobytí Mosulu se navíc směli podělit i o část kořisti, tedy majetku uloupeného civilistům.

Nils D. se do Německa vrátil loni, po třinácti měsících strávených v Sýrii. V rodném městě Dislaken v Severním Porýní-Vestfálsku ho ale díky tipu amerických tajných služeb krátce na to zadržela policie, napsala agentura AFP. Od té doby je pětadvacetiletý muž ve vazbě, kde prodělal asi dvacítku výslechů. V lednu letošního roku by měl pro své členství v zahraniční teroristické organizaci stanout před soudem Düsseldorfu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám