Hlavní obsah

Na vynucené přistání Prataseviče v Minsku dohlížela KGB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Dispečer, který přiměl 23. května k přistání v Minsku letoun společnosti Ryanair s běloruským opozičním novinářem Romanem Pratasevičem, utekl do Polska. Vyšetřovatelům sdělil, že celou operaci řídil důstojník běloruské tajné služby KGB, uvedl list The New York Times.

Foto: Andrius Sytas, Reuters

Boeing 737 Ryanairu po přistání ve Vilniusu

Článek

„Když letos v létě polští pohraničníci odráželi migranty snažící se překročit východní hranice Polska s Běloruskem, jeden muž, který proklouzl do Polska, byl v tajnosti vřele přivítán,” napsal list.

„Na rozdíl od zoufalých lidí z Iráku a odjinud, toužících po lepším životě v Evropě, tento muž představoval velký úlovek pro zpravodajce. Nabízel interní informace o vynuceném přistání letu společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu v Minsku,“ uvedl dále list.

Odkud víte, že máme na palubě bombu? Přepis komunikace pilotů Ryanairu s běloruskou věží

Evropa

Na palubě Boeingu 737, který byl donucen k přistáním, byl i přední odpůrce běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka novinář Roman Pratasevič, kterého po přistání v Minsku zadrželi i s jeho ruskou přítelkyní Sofií Sapegovou.

Akce řízená KGB

Ředitel polského Úřadu po národní bezpečnost Stanislaw Zaryn potvrdil, že se polským agentům vyšetřujícím únos letadla podařilo získat přímého svědka událostí v řídící věži v Minsku.

Dodal, že podle svědka byl ve věži přítomen příslušník běloruské KGB a v klíčovém okamžiku převzal řízení letadla místo dispečera.

Podle Zaryna svědek vypověděl, že důstojník udržoval telefonní spojení s někým, kdo ho informoval, co se právě děje na palubě letadla.

Z výpovědi také vyplynulo, že právě dispečer řekl litevskému pilotovi, že na palubě je bomba a že by měl přerušit let do Vilniusu a přistát z bezpečnostních důvodů v Minsku.

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Evropa

Pilotovi, který zprávě nevěřil, dispečer řekl: „Máme informaci od tajných služeb, že máte na palubě bombu, a ta může být aktivována nad Vilniusem.“

Dodal, že bezpečnostní služba letiště dostala e-mail varující před bombou. Nakonec nařídil pilotovi přistát.

Lukašenko navíc osobně nařídil pilotovi proudové stíhačky protivzdušné obrany, aby letoun doprovodila. Mělo jít o jednoznačný rozkaz donutit letadlo přistát.

Vyjádření emigranta v souladu s tím, co už polští vyšetřovatelé zjistili, napomáhá polské prokuratuře vybudovat pevný právní základ pro proces proti běloruským představitelům. I když je nepravděpodobné, že by v budoucnu stanuli před soudem.

Bělorusko článek odmítá

„Informace listu The New York Times jsou určeny veřejnosti, obyčejným lidem, kteří se nevyznají ve specifikách civilního letectví. Pro nás jako profesionály jde o informace nesmyslné až směšné," řekl běloruské státní tiskové agentuře BelTA ředitel odboru letectví běloruského ministerstva dopravy Arcjom Sikorski.

Podle něj o přistání v Minsku rozhodl kapitán letadla: "Dispečer podle všech mezinárodních pravidel a norem nemůže ovlivnit rozhodování, zvláště při ohrožení bezpečnosti."

Letoun byl registrován v Polsku

Polsko případ vyšetřuje, protože Boeing 737, který byl donucen přistát v Minsku, je registrován v Polsku a provozuje ho polská pobočka irské letecké společnosti. Ředitel Ryanairu Michael O´Leary označil akci za předem plánovaný únos.

Letecké pirátství, reaguje Ryanair na nucené přistání svého boeingu v Minsku

Ekonomika

Žádná bomba se na palubě stroje nenašla a vyšetřování v Litvě zjistilo, že v Minsku vystoupil i Bělorus Sjarhej Kulakov, který z Atén cestoval stejným spojem.

Dispečerem byl Gruzín

Polští vyšetřovatelé identitu svého zdroje nezveřejnili, ale podle informací evropských tajných služeb má jít o Gruzínce Olega Galegova. Údajně se oženil s Běloruskou a pracoval na letišti v Minsku jako dispečer.

Po svém útěku poskytl polským úřadům detaily o operaci a potvrdil, že ji řídila běloruská tajná služba KGB.

Po vynuceném přistání dispečer zmizel. Zástupce ředitele běloruské státní společnosti pro řízení letového provozu Ivan Gerlovsky uvedl pro server Naša Niva, že se osobní oddělení bez úspěchu pokoušelo kontaktovat dispečerovu tchyni, aby zjistilo, kde je.

Přiměl přistát letadlo v Minsku. Teď už dispečer není k nalezení

Zahraniční

Podle jednoho z kolegů odjel v červnu na dovolenou do rodné Gruzie. I tam však začal mít horkou půdu pod nohama, protože běloruská KGB uzavřela v srpnu dohodu o spolupráci s gruzínskou tajnou službou.

Galegov pak zrušil účty na sociálních sítích a zamířil do Polska. Místo jeho současného pobytu není známo.

Známo není ani místo pobytu Prataseviče, který byl obviněn a je stíhán. Za své protivládní činy se ve zinscenovaných vystoupeních před kamerou kál.

Ruská opoziční stanice Dožď v neděli oznámila, že běloruské úřady vznesly obvinění proti jeho přítelkyni Sapegové.

Zadržený Pratasevič v slzách přiznal respekt k Lukašenkovi, ruce měl zraněné

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám