Hlavní obsah

Na vojenské přehlídce na Rudém náměstí budou chybět některé zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí bude skromnější než v minulých letech. Na květnové akci se neobjeví některé zbraně, výrazně omezená bude zejména prezentace dělostřelectva i systémů protivzdušné obrany, plyne z programu zveřejněného vojenským listem Krasnaja zvjozda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nácvik na vojenskou přehlídku v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Na Rudém náměstí se představí jedenáct tisíc vojáků a 131 kusů vojenské techniky a v případě dobrého počasí nad ním přeletí 77 letadel a vrtulníků. Celkové počty jsou podobné jako v předchozích letech, v roce 2019 se představilo 132 kusů vojenské techniky. Některé typy zbraní úplně chybí.

Foto: Profimedia.cz

Raketomety BM-30 Směrč se letos na Rudém náměstí nepředstaví

Dělostřelectvo ovšem bude reprezentovat jen osm samohybných houfnic Msta-S a devět obstarožních salvových raketometů BM-21 Grad. Nepředstaví se modernější salvové raketomety Uragan a Směrč.

Po Rudém náměstí nebudou dunět ani tanky T-80, představí se jen sedm kusů tanků T-90M a 10 kusů tanků T-72M3, které doplní tři kusy nejmodernějšího tanku T-14 Armata, který se ovšem dosud nezačal sériově vyrábět. Ovšem houfnice Koalicija na stejném podvozku k vidění nebude.

Foto: Krasnaja zvjozda

Vojenská technika, která se má objevit na přehlídce na Rudém náměstí.

Protože se nepředstaví ani systémy protivzdušné obrany Pancir S1 nebo Buk M3, které bývaly pravidelnou součástí vojenské přehlídky, jen systémy S-400 a Tor M2, vyvolává to dojem, že typy hojně využívané ve válce na Ukrajině nejsou k dispozici pro přehlídku.

Početné bude naopak zastoupení nejrůznějších obrněných transportérů BTR82, BTR MDM, BTR Bumerang, BMP Kurgan a BMRK Ural-9 a v rámci odstrašování také i balistické rakety Iskander a Jars.

Přehlídka působí, jako by některé systémy nebyly představeny, protože jsou nasazené na Ukrajině.

Foto: Krasnaja zvjozda

Letadla, která se mají objevit na přehlídce na Rudém náměstí.

Mezi vojenskými letouny například budou chybět nejmodernější frontové bombardéry Suchoj Su-34, objeví se jen starší Su-24. U letadel jsou ale výpadky menší, chybět nebudou nejen všechny typy vrtulníků, ale také stíhací letouny Su-35 i Su-30SM a MiG-29, poslední dva typy zejména v barvách akrobatických skupin.

Nad náměstím přeletí i největší strategický nadzvukový bombardér Tu-160, tři Tu-22M3, jeden starší turbovrtulový Tu-95 a přepadové stíhací letouny MiG-31, i ve verzi s podvěšenou hypersonickou střelou Kinžal.

Ukáží se i čtyři nejmodernější letouny páté generace Su-57. Závěr bude patřit šesti bitevníkům Su-25, které vytvoří barevné pruhy v barvě trikolóry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám