Hlavní obsah

Na Ukrajině zabili kolaborantského starostu. Útoky mohou eskalovat, míní Britové

Londýn

Rusy dosazený starosta okupované ukrajinské obce Velikyj Burluk v Charkovské oblasti byl v pondělí zabit při explozi, uvedla agentura TASS. Podle britské vojenské rozvědky je to důkaz nenávisti obyvatel vůči kolaborantské správě.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tanky T-72 doněckých separatistů

Článek

Odpor k okupantům na obsazených územích vede k útokům na Rusy a proruské představitele, uvedla britská rozvědka:

„Rusy dosazená (vojenská) správa obce Velikého Burluku přiznala, že jeden z jejich starostů byl zabit 11. července bombou v autě. Útoky na představitele (okupační správy) budou zřejmě eskalovat, ještě prohloubí velké výzvy, kterým čelí ruští okupanti, a pravděpodobně zvětší i tlak na už nyní redukované vojenské a bezpečnostní formace.“

Starostu Jevhena Junakova zabil výbuch nálože v autě kousek od místního úřadu.

Už dříve, 24. června, byl zabit v Chersonu kolaborant Dmytro Savlučenko. V Chersonské oblasti o dva dny dříve vybouchlo auto bývalého poslance a kolaboranta Oleksije Kovaljova.

V Chersonu vyletělo do povětří auto s ukrajinským kolaborantem

Válka na Ukrajině

Britská rozvědka současně uvedla, že se Rusko dál snaží podkopávat legitimitu Ukrajiny jako státu a upevňuje vlastní vládu a správní kontrolu nad okupovanými částmi Ukrajiny.

„Nyní to zahrnuje i iniciativa sbratřovat ruská a ukrajinská města a regiony.“ Nový dekret má zase usnadnit Ukrajincům získání ruského občanství.

Ruské občanství pro Ukrajince bez podmínek. Putin podepsal dekret

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám