Hlavní obsah

Rusové opět stříleli u jaderné elektrárny

– Kyjev • Aktualizováno

Po celý víkend pokračují na Ukrajině tvrdé boje. V neděli bylo ostřelováno město Enerhodar, které leží nedaleko největší jaderné elektrárny v Evropě.

Foto: ČTK/AP

Ruská palba z raketometů BM-21 Grad

Článek

„Důsledkem ostřelování Enerhodaru, provedeného dnes z příměstské čtvrti z areálu jacht klubu, jsou zranění z řad civilního obyvatelstva,“ uvedl starosta města Dmytro Orlov.

Ostřelování mostu u Chersonu

Ukrajinské velitelství Jih oznámilo v neděli, že jednotky pod jeho velením v noci na neděli znovu ostřelovaly Antonivský most, který představuje hlavní spojení s okupovaným Chersonem.

Velitelství uvedlo, že pokračuje v palbě na logistické tepny nepřítele, aby ho donutilo odejít. Zasáhlo také Antonivský most, což je klíčová dopravní tepna do Chersonu. Tento most byl zasažen už několikrát, ale jeho konstrukce vydržela a Rusové položili novou vozovku. Nyní je opět neprůjezdný. Útok následoval po útocích na další dva mosty v oblasti.

Oblíbená evropská atrakce hraje Rusům ukrajinskou hymnu

Cestování

Ukrajinské síly dál zasazují údery okupantům v Chersonské oblasti a na osvobozených oblastech se obnovuje život. Pošta už roznesla důchody, problémem však je, že všechny podniky a instituce jsou poničené.

Vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala obyvatele Chersonské oblasti, aby se evakuovali, protože zima bude tvrdá a je potřeba je ochránit nejen před nepřítelem, ale právě i před zimou. Z Chersonské oblasti už odjela asi polovina obyvatel, evakuovat se nechce 20 tisíc lidí.

Odražený pokus o průlom u Slovjansku

U Slovjansku se ruské jednotky pokusily o průlom, ale neuspěly, oznámil ukrajinský generální štáb. Útok byl podporován palbou tanků, děl i raketometů.

Pokračoval i ruský tlak na sousední Kramatorsk. Okolí Spirne čelilo náletům a ruské jednotky se u něj pokoušely o průzkum bojem, ale neuspěly, stejně jako u Serebrjanky na hranici mezi Doněckou a Luhanskou oblastí. U těchto obcí střety pokračovaly i v neděli.

Ruské jednotky spolu se separatisty pokračovaly v tlaku na Bachmut, útok u Zajceva byl odražen a Rusové se stáhli.

Fronta se blíží, mnozí Ukrajinci přesto odmítají opustit domovy

Evropa

Tvrdé boje pokračují také u Doněcku. Podle britské vojenské rozvědky se o obec Pisky stále bojuje, i když separatisté i Rusové oznámili, že ji už dobyli. Podle ukrajinského generálního štábu nepřítel útočil u Pisky a Krasnohorivky, ale byl odražen, boje dál pokračují u Pervomajského.

Ostřelování čelilo i okolí Charkova, kde jedna raketa dopadla vedle obytného domu a zničila 15 aut. Ostřelování si vyžádalo tři zraněné.

Ukrajinské letectvo oznámilo, že v sobotu podniklo deset náletů. „Pod krytím stíhaček bitevníky Su-25 a bombardéry Su-24 zaútočily na opěrné body rot a čet, přesouvající se tankové kolony, pozice raketometů i na přesuny a soustředění techniky a živé síly nepřítele. Zničeno bylo asi patnáct obrněných vozidel a desítky vojáků,“ tvrdí ukrajinské letectvo.

Ukrajinci věří ve vítězství

Válka na Ukrajině

Silám protivzdušné obrany se podařilo sestřelit dva ruské bitevní vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator. Ani v jednom případě nebyly zveřejněny záběry potvrzující výše uvedené.

Reklama

Výběr článků

Načítám