Hlavní obsah

Na Ukrajině se nezastavíme, zalykal se v televizi vztekem přední ruský propagandista

Rusko
Aktualizováno

Moderátor ruské televizní stanice Rossija 1 Vladimir Solovjov v pořadu Prjamoj efir (Přímý přenos) v hysterickém projevu hrozil Západu, že se Rusko na Ukrajině nezastaví.

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Ruské tanky T-72B3 při manévrech v Rostovské oblasti

Článek

„A pokud počítáte s tím, že se zastavíme na Ukrajině, tak se 300krát zamyslete. Připomenu vám, že Ukrajina představuje pouze jednu z etap zabezpečení strategické bezpečnosti Ruské federace,“ říkal s patrným vztekem moderátor, který je považován za hlásnou troubu Kremlu.

Současně připomněl požadavky Ruska ohledně garancí bezpečnosti: „A vězte – Putin vám vzkázal, vraťte infrastrukturu NATO do dob z roku 1997 a jaderné zbraně do těch zemí, jimž náleží.“ Říkal to způsobem, jako by ruský požadavek byl příkazem, který je nutno okamžitě splnit.

Neuvedl, kam se jaké jaderné zbraně mají vrátit, protože jaderné zbraně se na Západě nerozmístily do dalších zemí.

Celou dobu Solovjov hrál na notu boje proti nacismu a fašismu, jako by se psal rok 1942 nebo 1943. „Když na evropských ulicích zní hesla banderovské svoloče a když Německo umožňuje akce ukrajinských uprchlíků, kteří křičí Sláva Ukrajině, hrdinům sláva, smrt nepřátelům, dokřičí se k Heil Hitler, protože to řvaly jeho smečky. Anebo je to to, co v Německu chcete?“ zalykal se vzteky Solovjov.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci ostřelují ruské tanky v MariupoluVideo: AP

Fiala už je v Kyjevě, kde se má setkat se Zelenským

Válka na Ukrajině

Pravda je, že Ukrajinci používají banderovský pozdrav Sláva Ukrajině, hrdinům sláva i v armádě a Bandera je vyzdvihován jako národní hrdina, i když banderovci po boku nacistů vyvražďovali na Ukrajině Poláky i Čechy. Sám Bandera byl vězněn Poláky a v roce 1941 ho poslali Němci do koncentračního tábora.

Z moderátorova projevu bylo také patrné, že v Rusku obtížně zvládají sankce, když se zřetelným vztekem říkal: „A když Rusku vyhrožujete dalšími sankcemi, strčte si je do zadku. Sbalte je a strčte si je do zadku.”

Lavrovova nevlastní dcera si žije v luxusu v Londýně. Lidé před jejím bytem protestují

Válka na Ukrajině

Sám Solovjov na sankce doplatil. V Itálii měl na březích jezera Como a pobřeží Amalfi dva luxusní domy, o které přišel.

Pobouřeně na to reagoval ve svém pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem: „Bylo mi řečeno, že Evropa je baštou práva. Z vlastní zkušenosti vím ´o posvátných vlastnických právech´. U každé transakce jsem přinášel doklady o svém platu, o příjmech, všechno jsem udělal. Koupil jsem to, zaplatil šílené daně, udělal jsem všechno, a náhle někdo udělá rozhodnutí, že tento novinář je na seznamu sankcí, a to má dopad na vši nemovitost.”

Reklama

Výběr článků

Načítám