Hlavní obsah

Na Ukrajině operuje přes tisíc ruských vojáků, tvrdí NATO. Ukázalo satelitní snímky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Na ukrajinském území působí více než tisíc ruských vojáků. Moskva počty vojáků významně navýšila v uplynulých dvou týdnech. Ve čtvrtek to oznámila Severoatlantická aliance (NATO) a ukázala také satelitní snímky, jež mají zachycovat pohyb ruských bojových sil na Ukrajině. Podle některých tvrzení ze samostného Ruska už sto ruských vojáků na Ukrajině padlo.

Foto: Maria Tsvetkova, Reuters

Snímek z 21. srpna má ukazovat pohyb ruské vojenské kolony na východní Ukrajině.

Článek

„V uplynulých dvou týdnech jsme zaznamenali výrazné stupňování ruského vměšování na Ukrajině, a to jak v jeho míře, tak i důmyslnosti,“ prohlásil nizozemský generál Nico Tak na tiskové konferenci v belgické centrále NATO.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Odhadujeme, že na Ukrajině nyní operuje výrazně více než tisíc ruských vojáků. Podporují separatisty a bojují společně s nimi,“ dodal.

Generál nicméně označil akci Rusů za vpády, nikoliv za invazi, upozornila agentura Reuters.

NATO současně uvolnilo satelitní snímky pořízené minulý týden nad východní Ukrajinou. Dva, pořízené ve čtvrtek a v sobotu, ukazují údajnou skupinu ruských dělostřelců u Krasnodonu na území, které kontrolují ukrajinští separatisté. Na tom ze soboty mají být i mobilní systémy.

Foto: Maria Tsvetkova, Reuters

Agentura Reuters ve čtvrtek zaznamenala návrat vojenské kolony z Ukrajiny do Ruska. U obce Krasnodarovka nedaleko Rostova na Donu vyfotila armádní vozidla, z nichž jedno bylo poškozené.

„To jsou vysoce sofistikovaná zařízení, která vyžadují dobře vycvičenou obsluhu. Takovou trvá vycvičit měsíce. Je vysoce nepravděpodobné, že by takové prostředky obsluhovali separatisté,“ uvedl Tak.

Uvedl, že Rusové mají na Ukrajině ještě význačnější těžkou techniku včetně tanků a protiletadlových zbraní.

My nic, opakuje Moskva

Rusko svoji účast v konfliktu na východní Ukrajině popírá. Vůdce doněckých separatistů Aleksandr Zacharčenko nicméně ve čtvrtek přiznal, že vzbouřencům pomáhají tisíce ruských vojáků. Uvedl však, že jsou na dovolené, takže nejde o regulérní armádu. Svědkové potvrzují, že vojáci, kteří na východě operují, nemají na uniformách žádná označení.

Dokonce podle dvou členů rady pro lidská práva ruského prezidenta padlo na východní Ukrajině už více než sto ruských vojáků. S odkazem na očité svědky nebo pozůstalé to řekli agentuře Reuters.

Mluvčí ruského ministerstva obrany mezitím zprávy o nasazení ruských vojáků na Ukrajině odmítl jako "kachnu”, informovala ČTK. Připustil však, že v sousední zemi bojují dobrovolníci, a to z různých zemí.

Foto: DigitalGlobe via SHAPE/Handout via Reuters, Reuters

Snímek z 21. srpna má ukazovat pohyb ruské vojenské kolony na východní Ukrajině.

Separatistům se ve čtvrtek podařil významný průlom, když dobyli Novoazovsk na jihu. Ukrajinské síly se údajně nyní soustředí na ubránění města Mariupol. To stojí v cestě ke Krymu, které Rusko anektovalo počátkem roku. Pokud by Mariupol padl, mohla by se otevřít nová zásobovací trasa a fronta.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

O situaci na Ukrajině bude ještě ve čtvrtek mimořádně jednat Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rusko přiznalo padlé výsadkáře na Ukrajině

Velení ruských sil ve středu přiznalo, že jeho výsadkáři padli na Ukrajině. Moskva přitom v úterý uváděla, že tam vojáci jen zabloudili. Armáda úmrtí oznámila...

Výběr článků

Načítám