Hlavní obsah

Na Ukrajině má být 12 000 ruských vojáků, američtí generálové chtějí zbraně pro Kyjev

Novinky, Alex Švamberk
Berlín/Washington

Velitel amerických sil v Evropě, generál Ben Hodges, v úterý odhadl počet ruských vojáků na východě Ukrajiny na dvanáct tisíc. V Berlíně se vyslovil pro dodávky amerických zbraní Kyjevu, s jejichž pomocí by prý dokázal porazit ruské síly. Dodávky poprvé podpořil i náčelník spojených štábů Martin Dempsey, ale o jejich účinnosti má pochyby velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove.

Foto: Larry Downing, Reuters

Náčelník spojených štábů amerických ozbrojených sil generál Martin Dempsey

Článek

Pro vyzbrojení ukrajinské armády se v úterý poprvé vyjádřil i náčelník spojených štábů Martin Dempsey. „Myslím, že bychom rozhodně měli zvažovat poskytnutí smrtící pomoci,“ řekl s eufemistickým výrazem pro zbraně, které zabíjejí. Dodal, že by se to mělo uskutečnit „v rámci NATO“, aniž by upřesnil jak, uvedl server Defence One.

Generál Hodges je naprosto přesvědčen o působení ruských vojáků na Ukrajině. Odhaduje, že na Krymu jich je 29 000 a na východě Ukrajiny dalších 12 000. Separatisté zapojení ruských sil opakovaně popírají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Separatisté mají k dispozici moderní zbraně, s nimiž mají ukrajinské síly potíže. Plyne to i z toho, co podle Hodgese Kyjev chce – „zpravodajství, prostředky proti palbě (jde o radary umožňující varovat, kam míří nepřímá palba nepřítele – pozn. red.) a něco, co umožní zastavit ruské tanky“. Neuvedl, co jsou USA ochotny nabídnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté hlídají zničený terminál letiště v Doněcku Video: Reuters

Zbraně vytvoří tlak na Putina

Hodges je přesvědčen, že by dodávky amerických zbraní zvýšily tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina v samotném Rusku: „Jestliže neuděláte něco, co dá svaly diplomacii a ekonomickým aspektům, pak nebude tak úspěšná.“

„Když matky vidí, jak se jejich synové vracejí domů mrtví, když rostou ceny, pak podpora doma slábne,“ dodal Hodges podle AP k tlaku na Rusko, aniž by si uvědomil, že totéž platí i o Ukrajině.

Ani s americkými zbraněmi nemusí Kyjev vyhrát

Opatrnější je ale vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove, který si není jistý, zda by samotné poskytnutí zbraní pomohlo vytlačit separatisty ze země: „Za současné situace si nemyslím, že mohou ukrajinské síly zastavit ruský postup na východní Ukrajině. A nejsem si jist, že při úrovni dodávek, které můžeme poskytnout, by mohly zastavit ruský postup i s naší pomocí.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám