Hlavní obsah

Na Ukrajině je oficiálně válka. Sestřelení boeingu tak může být válečným zločinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Na Ukrajině panuje válka, sdělila zatím neoficiálně organizace Červený kříž Ukrajině a Rusku. Otevřela tím možnost vyšetřovat válečné zločiny na bojišti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé ohledávají trosky malajsijského letadlaVideo: Reuters

 
Článek

„Je to očividně mezinárodní konflikt, takže sestřelení malajsijského letadla je válečným zločinem," citovala agentura Reuters jednoho z diplomatů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) se zatím neodhodlal k žádnému veřejnému vyjádření, aby se nedotkl Ukrajiny nebo Ruska. Informaci ale rozšířil důvěrně a sdělil ji i účastníkům konfliktu, uvedla Reuters. „Informace byla předána dvoustranně a důvěrně. Veřejně se o tom nediskutuje," potvrdila mluvčí organizace Anastasia Isyuková.

MVČK je garantem takzvaných ženevských dohod, které stanoví pravidla pro vedení válek. OSN se řídí jeho názorem při posuzování násilností a ozbrojených konfliktů ve světě. „Pro OSN je klasifikace MVČK určující. V otázkách mezinárodního humanitárního práva je rozhodující Červený kříž," uvedl zdroj z OSN.

Možnost stíhat útočníky na boeing

Označení konfliktu za válku, ať už mezinárodní, nebo občanskou, má právní význam, protože účastníci bojů mohou být stíháni za válečné zločiny. Podezřelé osoby mohou být i v zahraničí zatýkány, protože některé státy uznávají „univerzální soudní příslušnost" válečných zločinů. Bez tohoto kroku by separatisté podléhali jen ukrajinským zákonům.

Mluvčí nizozemské prokuratury v pondělí oznámil, že bylo zahájeno vyšetřování katastrofy malajsijského Boeingu 777 s 298 lidmi na palubě pro podezření z vraždy a válečného zločinu. Letoun byl sestřelen ve čtvrtek nad východní Ukrajinou. Nizozemsko tak má právo stíhat kteroukoli osobu odpovědnou za tento čin.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Ukrajinské síly udeřily na Doněck

Ukrajinské síly zapojené do protiteroristické operace ATO postupují na východě země ve třech směrech, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na tiskovou službu...

Výběr článků

Načítám