Hlavní obsah

Separatisté nebudou v místě pádu boeingu bojovat

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinští rebelové vyhlásili klid zbraní v oblasti, kde se na východě Ukrajiny ve čtvrtek zřítil malajsijský Boeing 777 s téměř 300 lidmi na palubě. Předtím předali Malajsii černé skříňky s letovými záznamy z paluby letadla. Proruští povstalci současně odmítli nařčení, že letoun sestřelili.

Rebelové předali černé skříňky malajsijským představitelůmVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Tady jsou ty černé skříňky. Věříme, že tyto černé skříňky odhalí pravdu," řekl vůdce doněckých rebelů Alexandr Borodaj v sídle své samozvané Doněcké lidové republiky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Skříňky od něj převzal představitel malajsijských bezpečnostních služeb. Prohlásil, že jsou obě v dobrém stavu.

Foto: ČTK/AP

Separatistický bojovník u pozůstatku letadla

Vzbouřenci také potvrdili klid zbraní v oblasti katastrofy. Zatímco ukrajinský prezident ji o den dříve vymezil v okruhu 40 kilometrů od místa, kam trosky dopadly, vzbouřenci určili desetikilometrový okruh.

Rusko podpořilo rezoluci

Proruský předák Borodaj také odmítl obvinění, že letoun společnosti Malaysia Airlines sestřelili jeho spolubojovníci. „To je informační válka. Nemáme technické možnosti ke zničení tohoto letadla. Ukrajince (v Kyjevě) pravda nezajímá," řekl podle CNN vůdce rebelů před novináři.

Foto: ČTK/AP

Malajsijský představitel přebírá od ukrajinských vzbouřenců černé skříňky ze sestřeleného boeingu.

Mezitím Rada bezpečnosti OSN v pondělí v noci přijala rezoluci odsuzující sestřelení boeingu a požadující nestranné vyšetření katastrofy. Rezoluce byla přijata jednomyslně, hlasovalo tedy pro ni i Rusko, které Západ obviňuje z podpory a vyzbrojování separatistů.

Foto: DigitalGlobe/Handout via Reuters, Reuters

Satelitní snímek místa dopadu boeingu

Vlak odjel do Charkova

Mezinárodní tým expertů na místo pádu malajsijského letadla dorazil v pondělí a zahájil zkoumání trosek. Experti podle Kyjeva během dopoledne detailně prozkoumali a zdokumentovali centrální části trupu Boeingu 777, v jehož troskách minulý týden zahynulo 298 lidí, z toho 193 Nizozemců. Poté se věnovali zkoumání pilotní kabiny.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Vlak s ostatky zemřelých

V oblasti byly také sesbírány ostatky všech obětí a vlakem odeslány do Charkova, odkud mají zamířit do Nizozemska, z Amsterdamu boeing letěl do malajsijského Kuala Lumpuru. Vlak projížděl i Doněckem, kde v pondělí zahájila armáda úder proti vzbouřencům. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Zasedání Rady bezpečnosti, na kterém byly schváleny nové sankce vůči Íránu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Lidé s ukrajinskou vlajkou na hlavním kyjevském náměstí Nezávislosti

Foto: Profimedia.cz

Chrám Krista Spasitele v Moskvě je největší pravoslavný kostel na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám