Hlavní obsah

Na Sněžce řádil orkán, v Tatrách měl vítr rychlost 173 km/h

Právo, Novinky, ivi, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na české nejvyšší hoře Sněžce naměřili meteorologové v noci na pondělí rychlost větru 137 km/h, což odpovídá síle orkánu. Silný vítr potrápil i Slovensko. Na Lomnickém štítu ve Vysokých Tatrách vítr v nárazech dosahoval rychlosti 173 km/h, na Chopku v Nízkých Tatrách 144 km/h a v Malé Fatře 100 km/h.

Foto: Profimedia.cz

Lomnický štít. Ilustrační foto

Článek

Silný vítr na Slovensku vyvracel stromy, které přerušily dopravu na železnici mezi Tatranskou Lomnicí a Starým Smokovcem. Železniční doprava měla problémy kvůli spadlým stromům rovněž na trati mezi Banskou Bystricí a obcí Horná Štubňa. Vlaky zastavily i na západě země mezi městem Senica a obcí Šajdíkove Humence.

Na středním Slovensku zůstalo kvůli větru bez dodávek elektřiny 12 tisíc domácností v okolí Banské Bystrice, na Oravě, Kysucích a Liptově. „Elektrikáři jsou v terénu a hledají příčiny poruch,“ uvedl mluvčí společnosti Středoslovenská distribuční Miroslav Gejdoš.

V Česku vedle Sněžky nejvíce foukalo na Klínovci (112 km/h), Přimdě a Lysé hoře (104 km/h) a na Milešovce (101 km/h).

Výstraha meteorologů před silným větrem platí až do pondělního podvečera, ale už by neměl představovat takové nebezpečí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha meteorologů před větrem z 24. září 2018

Vedle větru, který lámal stromy i sloupy vysokého napětí, meteorologové zaznamenali i významné srážky, které v 24hodinových úhrnech v horských oblastech přesáhly i 40 milimetrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Vítr řádil v lese na RakovnickuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Nejvíc deště za 24 hodin (do 9. hodiny 24. září) spadlo v Krkonoších a Krušných horách,” uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Stanice Špindlerovka hlásila 46 mm, Medvědín 44 mm, Přebuz a Abertamy 43 mm, Nejdek 41 mm, Šindelová 40 mm.

BEZ KOMENTÁŘE: Blesky v neděli 23. 9.Video: chmi.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám