Hlavní obsah

Na Rakovnicku popadaly stožáry vysokého napětí

Novinky, tov, jap

Na Rakovnicku v noci na pondělí za silného větru spadlo šest stožárů velmi vysokého napětí do dalšího elektrického vedení, které se také přetrhalo. V okresu je nyní bez proudu asi 7000 domácností, informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. V celém Česku jsou bez proudu desítky tisíc domácností.

Vítr poničil vedení vysokého napětíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na místě popadalo šest příhradových stožárů velmi vysokého napětí 110 kV. Opravy zde budou náročnější. „Na Rakovnicku budeme stavět bypass (obchvat) vedení,“ upřesnila mluvčí ČEZ Holingerová.

Podle reportéra Novinek je u Lišan na Rakovnicku několik ohnutých sloupů vysokého napětí a minimálně čtyři zlomené na poli. O kus dál je část lesa s mnoha polámanými stromy.

Podle místních obyvatel zasáhl oblast silný vítr nejprve kolem půl osmé večer, kdy popadaly sloupy a přestala fungovat elektřina. Druhá vlna následovala kolem půlnoci, kdy vítr polámal stromy v přilehlém lese.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jeden za spadlých sloupů u Lišan na Rakovnicku.

Dispečink ČEZ Distribuce ráno evidoval na 100 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na vedení nízkého napětí. Bez elektřiny bylo 60 tisíc odběrných míst, v neděli před půlnocí to bylo 140 tisíc.

„Aktuálně řešíme nejvíce poruch v Plzeňském kraji (Domažlicko, Tachovsko), Středočeském kraji (Berounsko, Rakovnicko a Kladensko), Moravskoslezském a Olomouckém kraji (Karvinsko, Bruntálsko, Nový Jičín). Nejlépe je na tom sever zásobovacího území ČEZ Distribuce, v Ústeckém a Libereckém kraji řešíme jen jednotlivé poruchy na vedení vysokého napětí, především na Děčínsku a Českodubsku a Turnovsku,“ dodala.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jeden za spadlých sloupů u Lišan na Rakovnicku.

V terénu pracují stovky pracovníků poruchových čet i dodavatelských firem. Větší část dodávek elektřiny by se mělo podařit obnovit do pondělního večera, část poruch ale budou opravovat ještě v průběhu úterý.

Spadlé stožáry na RakovnickuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám