Hlavní obsah

Na Slovensku se rodí vládní koalice

– Bratislava • Aktualizováno
Novinky, Ivana Vilček

Předsedové politických stran Směr-sociální demokracie, Slovenské národní strany (SNS), Most-Híd a Síť se v úterý dohodli na programových prioritách, jež by se měly stát základem programového prohlášení vznikající koaliční vlády. Oznámil to předseda Směru Robert Fico.

Foto: ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico zřejmě po volbách sestaví novou vládu.

Článek

Vznikající koalice podle něj bude proevropská, sníží daň z příjmů firem, naopak zvláštní daně pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky zůstanou v platnosti.

"Hlásíme se jednoznačné ke kontinuitě proevropské a proatlantické orientace Slovenska. Zvláštní pozornost jsme věnovali protikorupčnímu programu," řekl Fico po podpisu programových priorit. 

Předseda Směru zdůraznil, že programové priority obsahují například boj proti korupci a posilňování podnikatelského prostředí. „Současně byly zachovány prvky silného sociálního státu,“ dodal.

Čtveřice stran se shodla na snížení sazby daně z příjmů firem na 21 z nynějších 22 procent a na pravidelném přehodnocování možností jejího dalšího poklesu. Zrušit by se měla i povinnost platit daň v případě, že podnik vykáže ztrátu. Toto opatření zavedla Ficova jednobarevná vláda, která v uplynulých čtyřech letech daně zvyšovala. Zvláštní daně pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky zůstanou nadále v platnosti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb na Slovensku

Omezit by se měly politické nominace ve státní správě a funkcionáři, kteří nakládají s veřejnými financemi, by za svá rozhodnutí měli nést hmotnou odpovědnost. Strany slíbily, že stát bude více peněz vynakládat na školství, které bylo v souvislosti se stávkou části učitelů jedním z hlavních témat předvolební kampaně.

Jednání se Směrem o sestavení koalice odůvodnil předseda strany Most-Híd možným posílením extremistů. „Moji povinností je zabránit hnědému Slovensku,“ nechal se slyšet Béla Bugár. Šéf strany Most-Híd tvrdí, že do programu nové vlády dostanou 90 procent požadavků.

Předseda SNS Andrej Danko uvedl, že doba vyžaduje společenský konsenzus. „Dosáhli jsme například zákaz prodeje strategických společností a postupné snižování daně z příjmu,“ řekl Danko.

Předseda strany Síť Radoslav Procházka rovněž vyjádřil spokojenost s dosaženou dohodou. „Jsem přesvědčen, že naše případná účast ve vládě národní dohody přinese občanům Slovenské republiky užitek,“ dodal.

Mostu i Síti odcházejí poslanci

Strany Most-Híd a pravicová Síť po rozhodnutí vstoupit do vlády se Směrem a SNS ztratily už několik poslanců. Zatímco Most-Híd je partaj hájící zájmy především maďarské menšiny a SNS je nacionalisticky orientována partaj.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách na Slovensku

V pondělí oznámili tří poslanci strany Síť, že v případě uzavření koaliční dohody se Směrem a SNS stranu opustí, poslanecký mandát si ale ponechají. Stejný krok v úterý avizovala Zuzana Zimenová, která je první náhradnicí na kandidátce strany Síť.

Znamená to, že pokud některý ze zvolených poslanců strany Síť přijme vládní funkci, nastoupí na jeho místo právě Zimenová. Z původně deseti poslanců strany Síť by tak vládní koalice mohla ztratit podporu až čtyř zákonodárců.

Řítíte se do zániku, varuje exministr

Rozkol nastal také uvnitř strany Most-Híd. Její zakladatel a bývalý ministr zemědělství Zsolt Simon v úterý řekl, že koalici Směr-SNS-Most-Híd a Síť v parlamentu nepodpoří. Simon podporuje vznik úřednické vlády a konání předčasných voleb.

„Pokud strana Most-Híd vstoupí do koalice se Směrem a SNS, je to poslední volební období, kdy strana Most-Híd existuje,“ varoval Simon v rozhovoru pro internetové vydání časopisu Týždeň.

Navzdory těmto avizovaným odchodům by nová koalice mohla mít potřebnou většinu ve slovenském parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám