Hlavní obsah

Slovenská národní strana chce Fica nebo úřednickou vládu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská národní strana (SNS) v sobotu vyloučila vstup do případné koalice pravicových stran vedené předsedou strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richardem Sulíkem. SNS upřednostní kabinet sestavený předsedou strany Směr-sociální demokracie Robertem Ficem, a pokud tato jednání nebudou úspěšná, chce úřednickou vládu. Po sobotním kongresu SNS to oznámil předseda strany Andrej Danko.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Peter Pellegrini (Smer-SD), Richard Sulík (Svoboda a Solidarita), Igor Matovič (Obyčejní lidé), Andrej Danko (SNS), Milan Uhrík (LS-NS), Boris Kollár (Jsme rodina), Béla Bugár (Most-Híd) a Radoslav Procházka (Síť)

Článek

„Pokud nebude úspěšné první kolo jednání o sestavování vlády, SNS bude kontaktovat kancelář prezidenta s tím, že upřednostní vládu odborníků. Má slova můžete chápat jako definitivní ne hybridům a chaosům,“ uvedl Danko.

„Vytváření hybridů by bylo ztrátou času,“ dodal s narážkou na případnou pravicovou koalici šesti stran. Sulík podle Danka nedokáže garantovat funkční a stabilní vládu.

Danko zdůraznil, že SNS půjde do vlády pouze se standardními stranami. Mezi ně zařadil strany Směr, SaS, Most-Híd a Síť. Výsledky voleb jsou podle SNS odrazem stavu slovenské společnosti a toho, že lidé v regionech mají pocit, že politici ztratili kontakt s jejich běžnými životy. Slovensko si podle Danka nemůže dovolit anarchii.

Fico, jako vítěz voleb, dostal od prezidenta Andreje Kisky pověření sestavit nový kabinet. Jeho pozvání k jednání však přijala pouze SNS. Fico z jednání vyloučil Kotlebovu Lidovou stranu Naše Slovensko. Ostatní pravicové strany jednání s Ficem odmítly a připravují se na sestavení pravicové vlády. Ta by však potřebovala podporu SNS.

SNS získala ve volbách 8,6 procenta hlasů a v novém parlamentu bude mít 15 poslanců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb na Slovensku

Reklama

Související témata:

Související články

Ficovi se komplikuje sestavování vlády

Klíčový hráč v povolební situaci na Slovensku, předseda strany Most-Híd Béla Bugár oznámil, že o vstupu do vlády vedené dosavadním premiérem Robertem Ficem...

Výběr článků

Načítám