Hlavní obsah

Na Krymu zadrželi žháře, údajně jde o ukrajinské radikály

Moskva

Ruská bezpečnost zatkla na Krymu čtyři Ukrajince, údajně členy nacionalistické organizace Pravý sektor, kteří se chystali provést bombové útoky. Zadržení, kteří už byli převezeni do Moskvy, obvinění odmítají.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Ruské bezpečnostní složky při zásahu

Článek

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) v pátečním prohlášení tvrdí, že čtveřice je podezřelá z účasti na dvou dubnových žhářských útocích spáchaných na Krymském poloostrově. Ten Ukrajině v březnu zabralo Rusko.

FSB rovněž uvádí, že zadržení patří ke skupině obviněné z plánování bombových útoků, které chtěli spáchat na Krymu při květnové oslavě konce druhé světové války. Při domovních prohlídkách prý byly objeveny výbušniny a zbraně. Podle agentury ITAR-TASS měly být útoky spáchány v Simferopolu, Sevastopolu a v Jaltě.

Pravý sektor hrál vůdčí roli během protestů, které v únoru vedly k pádu proruské ukrajinské vlády v čele s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Organizace je od té doby terčem ostrých výpadů ruských činitelů a médií.

Mluvčí Pravého sektoru Artem Skoropadskij v Kyjevě sdělil, že se prověřuje, zda zadržení mají s organizací skutečně něco společného. Zároveň označil za „bezostyšnou lež” obvinění, že Pravý sektor má s takovými útoky něco společného. Podle něj jde jen o propagandu a provokaci FSB, nástupce bývalé nechvalně proslulé tajné služby KGB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám