Hlavní obsah

Na Donbasu padli tři ukrajinští vojáci, při armádním přesunu zemřela osmiletá dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Další tři vojáci byli v uplynulých 24 hodinách zabiti na východní Ukrajině, uvedlo v úterý velení a znovu obvinilo separatisty z porušování příměří. Podle těch naopak porušuje dohody armáda. Vojáci také zasahovali ve městě Kosťantynivka, kde se vzbouřil dav poté, co zde vojenské obrněné vozidlo srazilo ženu s dětmi, z nichž jedno zemřelo.

Foto: ČTK/AP

Obrněná vozidla ukrajinské armády. Ilustrační foto

Článek

Podle armády povstalci během uplynulých 24 hodin třicetkrát ostřelovali ukrajinské pozice. Použít měli i minomety. Tři vojáci přišli o život a dalších pět bylo zraněno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Donbasu nadále platí křehké příměří, přičemž se obě strany vzájemně obviňují z jeho porušování.

Ukrajinský parlament kvůli neshodám ve vládní koalici odložil přinejmenším na odpoledne jednání o vymezení povstaleckého území v Donbasu se zvláštním samosprávným režimem. Podle povstalců to svědčí o tom, že Kyjev mírový proces jen předstírá.

Armáda potlačila protesty

Nepokoje vypukly v pondělí večer ve městě Kosťantynivka poté, co tam armádní obrněné vozidlo srazilo ženu s dvěma dětmi. Jedno z nich – osmiletá dívka – na místě zemřelo.

Incident obyvatele rozhněval. Dav se dokonce pokusil podpálit ubytovnu, která vojákům slouží jako kasárna. Podle stanice BBC měli lidé podezření, že armáda vinu za nehodu svalí na civilisty a vojáci vyváznou bez trestu.

Armáda v úterý ohlásila, že dav byl zpacifikován a dva vojáci byli jako viníci dopravní nehody zatčeni a předáni vojenské prokuratuře. Ministerstvo obrany slíbilo jejich přísné potrestání, současně uvedlo, že odškodní rodinu.

Podle policejního náčelníka Vjačeslava Abroskina demonstrovalo proti vojákům několik desítek údajně opilých mladých mužů. "Vůdcové a organizátoři nepokojů byli odhaleni, situace byla stabilizována," prohlásil Abroskin.

Kosťantynivka leží zhruba 45 kilometrů od hlavní povstalecké bašty Doněcku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám