Hlavní obsah

Povstalci žádají po Kyjevu seznam oblastí se zvláštním statusem

Východoukrajinští povstalci vyzvali Kyjev, aby zdůvodnil svou zdráhavost ohledně seznamu vzbouřeneckých území, na němž se má v souladu s mírovými dohodami z Minsku vztahovat zvláštní status. Tiskové agentuře separatistů DAN to v Doněcku řekl zmocněnec proruských radikálů pro jednání s ukrajinskou vládou Denis Pušilin.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Představitel samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin

Článek

Podle minských dohod měl Kyjev předložit seznam do soboty. Zvláštní status dává povstaleckým zónám značnou správní autonomii včetně neodvolatelnosti zvolených poslanců, vytváření vlastních bezpečnostních složek a přednostního financování z centra. Počítá i s amnestií pro účastníky bojů a zaručuje obyvatelům vzbouřeneckých oblastí právo využívat ruštinu ve veřejném životě.

Seznam okresů, které mají být do zvláštní zóny zahrnuty, vypracovala v minulých dnech ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany. Dokument ale musí schválit ukrajinský parlament, který se sejde v úterý. V platnost seznam vstoupí podpisem prezidenta Petra Porošenka.

„Termín vyprší dnes, žádné nové datum schváleno nebylo. Dochází tak k přímému porušení minských dohod,” prohlásil Pušilin. „Očekáváme reakci garantů, kterými jsou vlády Německa a Francie, a od Ukrajiny čekáme vysvětlení. Než se situace vyjasní, žádné další jednání kontaktní skupiny v Minsku nemá smysl,” řekl doněcký vyjednávač.

Reklama

Výběr článků

Načítám