Hlavní obsah

Na celoplošné testování půjdou Slováci podle abecedy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď v úterý potvrdil, že celoplošné testování obyvatel na koronavirus proběhne na Slovensku tuto sobotu a neděli, každý den od 7:00 do 22:00. „Poslední stěr se vykoná ve 21.30,“ upozornil Naď.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď

Článek

Lidé by se měli k testování dostavit podle abecedy. „Místní představitelé mohou určit i jiné pořadí. Některá města mohou jít podle ulic, to jsme nechali na samosprávách,“ dodal ministr obrany.

V nočních hodinách proběhne dezinfekce všech odběrných míst. K dezinfekci dojde rovněž po oba dny v době od 12:00 do 13:00.

K celoplošnému testování bude k dispozici 4901 odběrných týmů a přes 5000 odběrných míst. V některých menších obcích totiž nebude k dispozici celé dva dny samostatný odběrný tým, ale ten se bude přesouvat po menších vesnicích.

Testování bude bezplatné a dobrovolné. Určeno je pro obyvatele od 10 do 65 let.

„Občanům nad 65 doporučujeme, aby dodržovali domácí karanténu. Pokud ji dodržovat nebudou, tak také musí projít testováním,“ upozornil ministr obrany.

První kolo plošného testování na Slovensku ukázalo minimální promořenost

Evropa

K celostátnímu testování přistoupí země po úspěchu pilotního testování v okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a v okrese Bardějov na severovýchodě Slovenska, které se konalo od 23. do 25. října. V pilotním testování ve čtyřech severních okresech Slovenska bylo od pátku do neděle testováno 140 945 lidí s pozitivním výsledkem 5594 z nich. To odpovídá 3,97 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám