Hlavní obsah

Muslimská studentka s šátkem kandidující do voleb s šátkem vzrušila Francii

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marseille

Vášnivou debatu vyvolala ve Francii kandidatura studentky Ilham Moussaidové (22) za krajně levicovou Novou antikapitalistickou stranu (NPA) v březnových regionálních volbách.

Článek

Jablkem sváru se stal muslimský šátek na její hlavě, s nímž se objevuje i na předvolebních plakátech v oblasti Vaucluse na jihovýchodě země, kde se uchází o zastupitelský mandát.

Kritika zaznívá ze všech stran i proto, že kandidatura Moussaidové přichází právě ve chvíli, kdy Francie chystá další krok proti odívacím praktikám žen z početné muslimské přistěhovalecké komunity: zákaz nošení burek a nikábů na veřejnosti.

„Jde o provokaci a instrumentalizaci náboženských praktik pro potřeby volebního boje. Je to šokující,“ prohlásila  na adresu Moussaidové poslankyně z vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho, Chantal Brunelová.

Odmítavě se tváří i opoziční socialisté (PS). „Nikdy bych nesouhlasila s tím, aby se na kandidátce socialistů objevila zahalená žena,“ zdůraznila v rozhovoru pro televizi Canal+ šéfka PS Martine Aubryová s tím, že náboženské přesvědčení by mělo zůstat v privátní sféře každého a nemělo by být zatahováno do oblasti republikánských hodnot.

Moussaidová kritiku odmítá. „Jsem aktivistkou strany jako všichni ostatní kandidáti. Není to provokace. Jsem občankou země se vším, co k tomu patří,“ řekla. Na pomoc jí přispěchal vůdce NPA Olivier Besancenot, který prohlásil, že ve Francii vládne „odporná islamofobní atmosféra, která se stává už nesnesitelnou“. Podle něj je načase, aby "Francie už konečně změnila tvář“.

Francie zakazuje nosit muslimské symboly

Ve Francii se 64 milióny obyvatel žije asi šest miliónů muslimů. Ve snaze zabránit všemu, co by mohlo podporovat šíření militantního islamismu, platí v zemi už několik let zákaz nošení jakýchkoli náboženských symbolů ve státních školách a institucích. Opatření je namířeno zejména proti muslimským šátkům.

Minulý měsíc ukončila práci parlamentní komise, která doporučila uzákonit také zákaz nošení burek a nikábů na veřejnosti. [celá zpráva]

Podnět k ustavení skupiny dal loni Sarkozy, když řekl, že burky „nejsou ve Francii vítány“, a označil je za projev útlaku a ponižování žen. Podle ministerstva vnitra se do burek nebo nikábů v celé Francii zahaluje jen zhruba 1900 žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám