Hlavní obsah

Francouzští poslanci mají hlasovat pro zákaz muslimských roušek

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Komise francouzského parlamentu doporučila poslancům hlasovat pro částečný zákaz nošení islámských roušek na veřejnosti. Agentury to hodnotí jako výrazné nakročení k zákazu.

Foto: Yusuf Ahmad, Reuters

Článek

Dvousetstránková zpráva doporučuje, aby ženy tradiční roušky přes obličej nesměly nosit v nemocnicích, školách a v prostředích veřejné dopravy. To v praxi znemožní muslimkám s rouškami pohyb na veřejnosti.

Proti nošení roušek na veřejnosti se v minulosti vyjádřil i prezident Nicolas Sarkozy a průzkumy prokazují, že zákaz má u většiny Francouzů podporu. Doporučení komise je výrazným krokem k přijetí zákona - Sarkozyho Svaz pro lidové hnutí má v parlamentu výraznou většinu.

Ve zprávě parlamentní komise se píše, že roušky jsou v rozporu s kulturou francouzské republiky. „To je nepřijatelné. Takovou krajnost musíme odsoudit,“ napsala komise. V případě, že by někdo zákaz porušoval a na veřejnosti viditelně nosil i jiné symboly „radikální náboženské praxe“, doporučila odejmutí rezidenčních práv, občanství a státní podpory.

Podle ministerstva vnitra si ve Francii rouškou zcela zakrývá obličej pouze 1900 žen. Francie má nejvíce muslimů v celé západní Evropě, a to asi pět miliónů.
Existuje několik typů šátků a roušek, které muslimské ženy používají. Celý obličej zakrývá nikáb a burka. Nejčastěji se nosí nikáb s otvory pro oči. Doplňuje ho šátek a někdy i rouška přes oči. Burka zakrývá obličej i celé tělo a oči cloní mřížka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám