Hlavní obsah

Murdochovi lidé mohli odposlouchávat i oběti 11. září, FBI zahajuje vyšetřování

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kauzy skandálního odposlouchávání známých osobností, ale i rodin padlých vojáků, kterého se měli dopouštět novináři zpravodajského impéria mediálního magnáta Ruperta Murdocha, vstupuje i FBI. Prošetřuje možnost, že zaměstnanci News Corporation odposlouchávali také telefony obětí teroristických útoků z 11. září 2001.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Článek

Zájem na prošetření nelegálních odposlechů obětí útoků mají američtí senátoři a členové Republikánské strany. O možných odposleších informoval CNN zdroj z FBI.

„Víme o nařčeních a prošetřujeme je,“ uvedl zdroj, který kvůli vyšetřování zůstal v anonymitě. „Zkontrolujeme každého, kdo pracoval přímo pro News Corp. nebo z jejich pověření, od nejvyššího vedení po uklízečky,“ dodal zdroj. Podle něj je však zatím předčasné určit, kdy proběhnou první výslechy.

Šéfa FBI Roberta Muellera o vyšetřování požádal republikánský poslanec za stát New York Peter T. King.

Ve čtvrtek řekl Murdoch listu The Wall Street Journal, který patří do jeho impéria, že před britské politiky předstoupí příští úterý. Původně žádost britských představitelů spolu se synem odmítl, po ostrém komentáři premiéra Davida Camerona názor změnil.

Nahrávky pořizoval bývalý policista

Možnost, že Murdochovi lidé odposlouchávali telefonní hovory obětí 11. září a jejich příbuzných, se stala mnohem pravděpodobnější ve středu, kdy v britském bulvárním deníku Mirror vyšel článek o bývalém policejním důstojníkovi, nyní soukromém vyšetřovateli, který byl k odposlouchávání telefonátů najat.

Podle Mirroru požadavek vznesl právě nedělník News of the World (NoW). Co se týče nahrávek, šlo o materiál, o který mají bulvární média vždy velký zájem, v tomto případě srdceryvnou komunikaci mezi lidmi na palubě letadel, mířícími ke své zkáze, a jejich příbuznými dole na zemi.

Nedělník News of the World minulou neděli vyšel naposledy. Kauza, podle níž si jeho novináři pořizovali nahrávky telefonátů slavných osobností, politiků i osob angažovaných v žurnalisticky zajímavých případech, mu zlomila vaz po 168 letech. Zástupci britského, ale i amerického veřejného života kauzu označili za šokující.

Skandál kolem odposlechů citelně zasáhl i samotného šéfa společnosti, která NoW vlastní. Rupert Murdoch musel omezit své podnikatelské aktivity a podle odhadů přichází denně o mnoho miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám