Hlavní obsah

Moskevský soud nařídil rozpuštění Lidskoprávního centra Memorial

Moskva
Aktualizováno

Moskevský městský soud ve středu nařídil rozpuštění Lidskoprávního centra Memorial, sesterské organizace Mezinárodního Memorialu. Informovaly o tom tiskové agentury, podle níž tak soud vyhověl žádosti prokuratury, která středisko mimo jiné obvinila z porušení zákona o „zahraničních agentech“. Právní zástupkyně Memorialu Maria Ejsmontová uvedla, že uskupení se proti verdiktu odvolá.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Člen vedení organizace Memorial Oleg Orlov před městským soudem v Moskvě, který rozhodl o likvidaci lidskoprávní organizace

Článek

Už v úterý ruský nejvyšší soud rozhodl o likvidaci Mezinárodního Memorialu, známého odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu. I tuto organizaci obvinil z porušení zákona o "zahraničních agentech". Sdružení obvinění odmítá jako politicky motivovaná.

Městský soud podle agentury TASS zatím nezveřejnil přesné odůvodnění rozsudku. Prokuratura, která o rozpuštění organizace požádala, organizaci obvinila mimo jiné z toho, že porušila zákon o "zahraničních agentech".

"Proti rozhodnutí se rozhodně odvoláme, jakmile obdržíme jeho plné znění," prohlásila Ejsmonotvá s tím, že je připravena podat odvolání k soudním instancím v Rusku a obrátit se také na Evropský soud pro lidská práva.

„Zahraničí agent”

Memorial vznikl na konci 80. let a k jeho zakladatelům patřil sovětský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Andrej Sacharov. Sdružení se věnuje také ochraně lidských práv. Uskupení samo sebe označuje spíše za hnutí než za jednu organizaci. V roce 2018 mělo přes 60 poboček a přidružených organizací roztroušených po celém Rusku.

Soud v Rusku nařídil rozpustit organizaci Mezinárodní Memorial

Zahraniční

Nálepku "zahraničního agenta" dostal Mezinárodní Memorial od úřadů v roce 2016, v roce 2014 na tutéž černou listinu úřady umístily Lidskoprávní centrum Memorial. Toto označení, které má od dob Sovětského svazu hanlivý podtext, obnáší další vládní kontrolu a komplikace. Rusko kontroverzní zákon o "zahraničních agentech" přijalo v roce 2012 a postupně ho rozšířilo z nevládních organizací na nezávislá média i jednotlivce, kteří přijímají finance ze zahraničí a podle úřadů vyvíjejí politickou činnost.

Středečního slyšení se podle agentury TASS účastnili diplomaté ze Španělska, Estonska, Litvy, Finska, Švédska, Dánska, USA a Německa. Úterní verdikt nad Mezinárodním Memorialem odsoudila řada západních zemí včetně Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám